Hírek

2017.04.19. 20:20

Társasházkezelő vagy inkább közös képviselő? Egymillió ember képzését nehéz lenne megoldani

Székesfehérvár - Másfél millió társasház található ma az országban, melynek életét közös képviselők, társasházkezelők irányítják, gyakran sok 10 millió forintos költségvetésről gondoskodva. Ám míg a közös képviselő szakmai felkészültség nélkül láthatja el feladatát, a társasházkezelő csak képesítéssel dolgozhat. Mégis a jog az előbbit helyezi előtérbe.

S. Töttő Rita

Nagy probléma a társasházak életében a közös képviselők és a társasházkezelők megkülönböztetése. A kettő közti különbség nemcsak költői, de jogi kérdés is, mégsem teljesen egyértelmű még a társasházi törvényben jártas szakembereknek sem. A társasházi törvény jelenleg 80 százalékban a közös képviselőre testál minden feladatot, s van egy 15 százaléknyi "rész", amit a társasházkezelőre hagy - fogalmaz a témával kapcsolatosan Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke, s hozzáteszi: közös képviselő lehet szakképzettség nélküli saját tulajdonos. Társasházkezelő viszont csak az lehet, aki üzletszerűen végzi ezt a tevékenységet, szakmai képesítéssel rendelkezik, s regisztráltatta magát a kormányhivatalnál. Ez utóbbi gyakorlatilag egy vállalkozó, akinek ez a szakmája.

Bék Ágnes : "Megoldás, ha a társasházkezelő megválasztatja magát közös képviselőnek is"

- Igen ám, de ha a törvényt nézzük, azt mondja ki, hogy a közös képviselő képviselheti csak a társasházat egy esetleges perben. Viszont a társasházkezelőnek muszáj a társasházkezelői képesítés és a vállalkozása miatt is társasházkezelőnek megválasztatni magát. Magyarán a bíróság előtt ő jogilag nem közös képviselő - világít rá a nehézségre a szakember, aki szerint a megoldás ilyen esetekben az, ha a társasházkezelő megválasztatja magát közös képviselőnek is, amit megtehet akkor is, ha nincs ingatlana az adott házban.

A jogalkotó álláspontja egyébként Bék Ágnes szerint az, hogy ahol magánszemély látja el a közös képviseletet, ott jó lenne, ha a tulajdonosi közösség megbízási szerződéssel alkalmazna egy társasházkezelőt is, aki a szakmai tudást vinné az eljárásokba.

- Valahol ugyanis nagyon igazságtalan, hogy akár sok 10 millió forintot is kezelhetnek úgy tulajdonosok, hogy semmi hozzáértésük, szakképesítésük nincs. Mint egyesület, javasoljuk mi is, hogy valamilyen lakásszámhoz kötve legyen kötelező társasházkezelő alkalmazása egy társasházban - magyarázta az egyesületi elnök.

A fehérvári helyzetről Szollár-Kaczúr Beatrix társasházkezelőt kérdeztük:

- Tényleg vannak még olyan társasházak, ahol a lakók közül választott képviselő lát el minden feladatot,
a legtöbbször végzettség nélkül. Aztán egy idő múlva, amikor felújításokra, nagyobb karbantartásokra vagy egy bonyolultabb jogi procedúrára kerül sor, akkor keresnek meg egy "szakembert". Illetve azért, mert a tisztséget viselő lakó belátja, hogy
az adott mindennapi feladatai, munkája mellett nem tudja tisztességgel ellátni a feladatot - világít rá a helyzet gyakorlati részére a szakember, aki másrészről úgy véli, az emberek nincsenek azzal tisztában, hogy van különbség közös képviselő és társasházkezelő között. - Nekik gyakorlatilag az a fontos, hogy a társasházuk ügyeinek intézését szakember végezze - szögezi le a társasházkezelő, aki egyetért az egyesületi elnökkel abban, hogy a társasházkezelés is egy szakma, rendkívül sokrétű, naprakész tudást igényel, ami manapság már nélkülözhetetlen egy társasház mindennapjaiban.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!