Hírek

2011.04.02. 04:31

Tác - erő a gyökerekből

Tác - A község történeti múltját tekintve a megye egyik leggazdagabb települése, a római kor szellemisége ma is átjárja Tácot. A különleges közeg az itt élőknek erőt, s alkotókedvet ad.

Miskei Anita

Tác  miliője sok különleges embernek ad otthont. Mindenki ismeri Baba nénit, azaz Stukowszky Dezsőnét, aki tízévesen került Tácra, majd 1950-1981-ig az óvoda vezetőjeként tevékenykedett. Imádták a gyerekek, életét nekik szentelte. Ma sincs olyan ember a településen, aki ne ismerné, s segítené Baba nénit, ha kell. Az idős asszony ugyanis egyedül él, lánya sem tudta elcsalni Tácról. Az idős nő elárulta, számára épp úgy, mint a kisgyermekeknek is, fontosak az érzelmek, s az érintés. Tác egyet jelent Baba néninek az otthonnal, emiatt  marad itt, hiszen nincs egyedül, egy egész település figyel rá.  Ameddig a gyökereim itt vannak, ameddig gondolnak rám az emberek, nem akarok elmenni - mondta Baba néni.  Aki olykor, ha kérik, segít, átadja tapasztalatait. Ösztönözte, motiválta Juranovics Ferencnét is, akit előbb dajkált, majd segített abban, hogy jó dadává, s még jobb vezetővé váljon.
- Baba néni nyugdíjba vonulása óta vezetem az intézményt. Hatalmas kihívás volt ez számomra, mert egyénisége, odaadása példátlan. Mindig  mindent a gyermekekért tett. Igyekszem magam is ezt az utat járni - mesélte Juranovics Ferencné. Hangsúlyozták, nehéz időket éltek át, volt, hogy az óvodában még függöny sem volt, Baba nénivel pattogatott kukoricát fűztek, abból varázsoltak függönyt, s tették otthonossá az óvodaszobát.


A mostani vezető, Juranovics Ferencné egyébként méltó követője egykori dadájának. Az asszonyról Dancs Norbert, a település körjegyzője, s Horváth István polgármester elárulta, Teleki Blanka-díjat kapott munkásságáért.   A polgármester elmondta, büszke arra, hogy a település intézményeinek egykori és mai vezetőiben mélyen él a hivatástudat. Úgy vélekedtek, az óvodai, iskolai nevelés meghatározza a község jövőjét. Itt emelték ki Kovács Gábornét, az iskola igazgatóját is. 
Jó Tácon gyermeknek lenni. Ma már persze nem csak a mesék világába kalauzolják el a legfiatalabbakat. Az apró intézmény falai között (bíznak benne, hogy idővel nyílik forrás az épület fejlesztésére) komoly módszerek mentén folyik a nevelés. A kompetencia alapú oktatás már az oviban is jelen van, melyet az iskolában is folytatnak. Horváth István megjegyezte, bár volt egy érezhető demográfiai hullám, ma már  talán a község új telepén élőknek köszönhetően is  nincs létszámprobléma. Sőt, terület- és férőhely hiánnyal küzdenek - árulta el Juranovics Ferencné. Hozzátette, a 80 gyermeket két épületben, három csoportban helyezik el. Egy korszerű épület, egy jól felszerelt udvar, s a kiszolgálóhelyiségek tervének megvalósítására törekednek. A szellemiséget őrzik, s továbbadják az általános iskolában is. Mely néhány éve megújult, tornacsarnoka, számítástechnikai- és nyelvi laborja segít a gyermekek fejlesztésében. Tác különleges, befogadó képességére mutat rá az is, hogy autizmussal küzdő gyermekek számára is működik itt iskola.
Az oktatás mellett a művészet, s egy ismert alkotó  is megvetette a lábát Tácon. Fehér László csupán itt tud alkotni. Alkotói munkásságának egésze Táchoz, az itt épített műhelyhez köthető. Gyermekkora, szülei ehhez a falucskához kötik a művészt, aki alkotásaival bejárta már az egész világot, sőt, a világ ismert szereplőit is ide csábította egy alkalommal.
Tác különlegessége talán földrajzi elhelyezkedésében is rejlik. A megyeszékhely és az autópálya karnyújtásnyira található, a községben mégis béke, s nyugalom van. A horgásztó partján a helyi pecások mellett a kirándulók, s a külföldiek is megállnak. A rendezett, parkosított terület öleli körbe a tavat,  a természet szinte simogatja az ide  látogatókat.
Az itt élők pedig optimisták, hiszik, hogy nő a település lélekszáma, vonzóvá válnak a befektetők szemében, s akkor ide jönnek, ha a Gorsium varázslatára vágynak.

 

OLDALTÖRÉS: Várják a fiatal családosokat

 

 

 

Várják a fiatal családosokat

A Gorsium fejlesztése, s a kerékpárút kiépítése több látogatót vonzhat a településre - véli Horváth István polgármester. Emellett a beruházókat is ide csábítanák.

Nagy tervek elébe néz Tác önkormányzata, nem csupán a fejlesztési lehetőségekben, de a lakosság számának növekedésében is bízik Horváth István, aki 1990 óta tölti be a polgármesteri tisztséget a községben.


- Napjainkban a településen 1732-en élnek, reményeim szerint  2000-re, de akár 2200-ra is nőhet a táciak száma. Korábban  az önkormányzat több földet is szerzett, ez adott módott arra, hogy telkeket alakítsunk ki a község Székesfehérvár felőli részén - mondta Horváth István. Megjegyezte, a kis település fekvése jó, hiszen a megyeszékhely közelében, az M7-es autópálya mellett helyezkedik el, s ez a fiatal családok számára épp úgy vonzerő lehet, mint a beruházóknak. A kisgyermekes családok közül az utóbbi években többen is a települést és annak intézményeit választották.  Egy jó közösség alapjait a gyermekek megfelelő nevelésével rakhatjuk le. Óvodánkat és iskolánkat társult intézményi formában tartjuk fenn 2005. augusztus elseje óta Csősszel, sőt, ma már körjegyzőséget is alkotunk. Ennek szerepe községünk életében jelentős, mert hatékonyabban tudjuk fenntartani intézményeinket, közösen pályázunk, amellyel jut forrás a fejlesztésekre is - mondta a polgármester. A fejlesztések sora nem csak az óvodát és az iskolát érinti. A Gorsiumban kezdődnek hamarosan a munkálatok, így 2013-ra még látogatottabb, s értékesebb lehet a Floráliának otthont adó római kori park.      A 800 millió forintos beruházáshoz a táci önkormányzat is hozzájárul, az önkormányzat biztosítja majd a parkolóhelyeket a park bejáratánál.
- A település egészét szeretnénk szebbé, s népszerűbbé tenni, ennek egyik módja az intézmények előtti területek  parkosítása, amelyre a Leader keretében nyertünk 18,6 millió forintot. Ez tulajdonképpen egy négy ütemben megvalósuló projekt első része, amelyben az óvodától a hivatalig tartó szakaszt szépítjük meg. Ugyanakkor a focipályától egészen a Vénusz panzióig tartó részt szeretnénk megfelelően parkosítani, amely akár egy esküvői menet útvonalául is szolgálhat - sorolta a polgármester. Hozzáfűzte, mint minden településen, így Tácon is szükséges az utak állapotának helyreállítása. A csatornát még négy évvel ezelőtt építették ki, ez mentette meg a települést a belvíztől. Ugyanakkor az utak felújítására azóta sem nyílott pályázati forrás. Pedig helyreállításuk épp úgy tervben van, mint az orvosi rendelő akadálymentesítése, korszerűsítése - tette hozzá.  

 

OLDALTÖRÉS: Kuriózumnak számító örökség

 

 

 

Kuriózumnak számító örökség

A település története a római kori Gorsiumhoz és a középkori Fövenyhez kötődik. Gorsium feltárt romjai vonzzák a látogatókat.

 

Tác talán  legnagyobb büszkesége a  Gorsium, amely nemzetközi tekintélyű emlékhelyként a hazai és külföldi látogatók kedvelt célpontja. Hamarosan megújul,   több mint 800 millió forintból fejleszti a régészeti parkot Fejér megye önkormányzata és a fenntartásában működő Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága. Még 2008-ban nyújtottak be pályázatot Quies Gorsiense  Gorsium, a kikapcsolódás antik szigete címmel.  A beruházás az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett Regio arculatát meghatározni képes turisztikai vonzerők támogatására megnevezésű pályázat útján valósul meg. A támogatás jelentős fejlesztéseket tesz lehetővé,  új korszak kezdődik a Gorsium  életében.  Olyan projektelemek valósulnak meg, mint a Freskós-ház, a Lakomaterem pincéje,  kiépítik az erdőfalat, a látogatók fogadására látogatóközpontot létesítenek, amelyben állandó és időszaki kiállítások bemutatására nyílik  lehetőség. A Gorsium Európában is  kuriózumnak számító örökség.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- A település lélekszáma: 1732 fő.

 -A képviselő-testület tagjai: Horváth István polgármester, Somogyi Tibor alpolgármester, Debreceni Zoltánné, Horváth Tamás, Kontra Lajos, Major Zoltán, Polgár Tibor (képviselők). Körjegyző: Dancs Norbert.

- Az óvodába 80 gyermek jár, az iskolások száma: 130 fő.

- A református egyházközösség lelkipásztora Boros Teréz, a katolikus egyházközösséget Major László plébános vezeti.

- Civil szervezetek: Tác-Csősz Gorsium Sportegyesület, Táci Horgász Egyesület, Táci Nyugdíjasok Egyesülete, Táci Polgárőrök Egyesülete, Iringó Néptánc Egyesület, Táci Gyermekekért Közalapítvány, Tácért Közalapítvány, Natura ş96 Vadásztársaság, Pro Gorsio  Gorsium Barátok Köre.

- Testvértelepülés: az erdélyi Tordaszentlászló 2001 óta.

Helyi értéktár

 -Gorsium római kori régészeti park.

- Fehér László Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, aki Tácon alkot.

- Bódás János (1905-1987) Tácon született református lelkész, költő. Székesfehérváron szolgált 1939-1987-ig. Összes Versei című kötetét 2005-ben adták ki.

- Jeles napok a településen: Floralia, a tavaszköszöntő ünnep, falunap, szüreti felvonulás.

- Református templom, római katolikus templom, I. és II. világháborús emlékmű.

- Horgásztó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!