Hírek

2013.01.03. 15:55

Sárbogárd négy iskolát ad át az államnak

Sárbogárd - Bár a település mindent megtett, hogy gondoskodjon intézményeiről, nincs lehetősége fenntartani őket. Így a négy iskola a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz kerül át.

Miskei Anita

A település önkormányzata nehéz szívvel, de átadta intézményeinek üzemeltetését a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak. A testület döntéséhez végül az állam is hozzájárult, ezzel nagy terhet vesz le az önkormányzatról, maradnak azonban így is feladataik.

Az együttműködésre, hatékonyságra  törekednek - hangsúlyozta Sükösd Tamás polgármester, aki elmondta: a döntést követően szükség van az átszervezésre. Ennek eredményeként a Központi Iskolából a Mészöly Géza Általános Iskola és tagiskolája, a Szent István Általános Iskola, valamint az ÁMK Sárszentmiklósi Általános Iskola és az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat a központba olvadással állami fenntartásba kerül át.

A  Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat az Egységesített Szociális Intézmény szervezeti egysége lesz. A sárbogárdi Zengő Óvoda és a sárszentmiklósi Kippkopp Óvoda önállóan működő költségvetési szervvé válik. Utóbbit,  a sárszentmikósi ovit, s annak nagylóki tagóvodáját a Sárbogárd-Nagylók Közoktatási Intézményfenntartó Társulás tartja fenn. Mindkét óvoda tekintetében a gazdálkodási feladatokat Sárbogárd polgármesteri hivatala látja majd el.

Az ÁMK Könyvtár és Klub bár nem köznevelési feladatot lát el, állami fenntartásba kerül egy folyamatban lévő pályázat megvalósítása miatt. A pályázatban nem választhatók szét a klubra és az iskolára vonatkozó részek, nem szervezhető át. Mivel a klub fenntartása nem a Klebelsberg Központ feladata, ezért az önkormányzat a nem állami köznevelési feladat ellátásával  együtt járó  fenntartói feladatokat, költségeket vállalja, s beépíti a 2013. évi költségvetésébe is. Az átállás és a későbbi működtetési feladatok okán is szorosan együttműködünk Szilágyiné Németh Saroltával, a sárbogárdi tankerületi igazgatóval - tette végül hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!