Hírek

2015.10.27. 15:50

Rémült ebek a senki földjén

Rémült állatok rohangálnak a senki földjének számító közutakon. A 81-es főútra például mintha kutyát kidobni járnának az emberek tapasztalják az állatvédők, ahogy azt is: a gond napi szintű. A közút kezelője szerint azonban nincs probléma.

S. Töttő Rita

Órákon át őrizték a németjuhászt a rendőrök a 81-es főút mentén az egyik hétvégén, mire civil állatvédők kimentek a helyszínre, hogy elvigyék a menhelyre a szerencsétlen jószágot. Múlt hét végén Szabadegyháza és Adony között „randalírozott” egy kóbor kutya, előtte pedig a Seregélyest elkerülő útszakaszon rohangált fel s alá egy állat – meséli zaklatottan Bíró Zsolt, a Fema Állatmentő Egyesület vezetője az elmúlt hetek eseményeit. A civil állatvédő szervezet nem kóbor ebek befogásával foglalkozik, ám mégis kénytelen időnként önként vállalt kötelezettségein túl is teljesíteni. Az előbb említett esetekben ugyanis van egy közös nevező: mind olyan „senki földjén” történt, ahol az út kezelője nem kötelezett arra, hogy a kóbor ebek befogását intézze.

A Herosz menhelyen is gyakran fogadják a civil állatvédők által közúton befogott kutyákat

– A települések és az autópályák megoldották a kérdést, a közutak kezelőjének azonban nincs szerződésük egyetlen állatbefogó szolgáltatóval sem. Pedig súlyos a probléma – hangsúlyozza az állatvédő, hozzátéve: itt nem csak az állatok védelméről van szó, hanem az emberek biztonságáról is. Az elmúlt hetek eseményei világítottak rá az évek óta húzódó problémára: nincs senki ezen a világon, akinek kötelessége lenne a magyar közutakon kóborgó állatokért kimenni, befogni és elhelyezni őket, azaz megakadályozni egy esetleges közúti balesetet – húzza alá Bíró Zsolt, aki szerint pedig ilyenre is akad példa, nem ritkán ütnek el autósok rémült ebeket, vagy éppen rántják félre a kormányt és zuhannak árokba azért, hogy elkerüljék az ütközést.

A Fema tagjai gyakran járnak közutak mellé kóbor ebet befogni

– Ezt elkerülendő a Fema tagjai, ha a lehetőségeik engedik, kimennek ezekért az állatokért. De nem vagyunk képesek mi sem mindig erre, ahogy a Takarodó úti Herosz állatmenhely sem, ahol egyébként mindig fogadják az általunk befogott ebeket. Pedig a kapacitásuk nekik is véges. Fontos lenne, hogy a közutakon is szerződött állatbefogók dolgozzanak – világít rá az állatvédő. Az önkormányzatoknak az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény írja elő a kóbor állatok befogását, amelyek rendszerint eleget is tesznek e kötelezettségüknek és megbízási szerződést kötnek egy szolgáltatóval. Ugyanígy tesznek az autópályák is.

– Az autópályákon a pályafelügyeletnek kell először betelefonálni, amely az adott szakaszmérnökséggel szerződésben álló befogónak jelzi, hogy hol látták a kóbor kutyát – ezt már Molnár Tamásné, a számos településen befogással foglalkozó szolgáltató vezetője meséli. Aki egyébként évekkel ezelőtt már próbálkozott a közút kezelőjénél is, ám, mint mondja, zárt ajtókat talált.

– Pedig napi szinten kapunk jelzést rémülten szaladgáló állatokról a főutak mentén. A 81-es főút a „legfertőzöttebb”, ide, mintha kutyát kidobni járnának az emberek. De rengeteg a telefon a 62-es, 63-as utakon kóborgó állatok miatt is – teszi hozzá.

Ám ők addig nem tehetnek semmit, amíg a kutya olyan településre nem ér, ahol szerződésük van. A költségeiket ugyanis csak akkor térítik, ha szerződött partner az adott terület. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azonban nem tud ezekről az esetekről – tudjuk meg Molnár Istvántól, a társaság Fejér megyei igazgatójától, aki szerint a kóbor állatok nem okoznak napi problémát az útjaikon.

– Mivel a közutak nem kerítéssel elzártak, mint az autópályák, ezért az állatok nem is szorulnak be ezekre a területekre. Legfeljebb átszaladnak az úton – mondja a megyei igazgató, aki úgy véli, ezért nem is feladatuk a kóbor kutyák befogása, hiszen nem okoznak forgalmi akadályt és nem veszélyeztetik a közlekedést.

– Az útellenőrzési osztály figyeli az utakat minden nap s ha nagy ritkán kutyát észlelnek a közúton, azonnal jelzik a szakhatóságnak – teszi hozzá az igazgató. A rendőrséget szokták ilyenkor hívni, tudjuk meg, akik pedig – kanyarodunk vissza a történet elejére –, ha nincs más, hát a civil állatvédőket kérik meg, hogy segítsenek. – Tiszta helyzetet kellene teremteni – összegzi Bíró Zsolt, akinek azonban hirtelen mennie kell: elütött ragadozómadarat mentenek egy közúton. Bár ez szintén nem vág profiljukba...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!