Hírek

2013.04.27. 06:03

Megvédték Óvárost - véget ért a mentőszervezet délelőtti gyakorlata

Önök az egész napos katasztrófavédelmi gyakorlatról szóló közérdekű közleményt hallják/olvassák, amellyel egy időben zajlik a Fejér Önkéntes Mentőszervezet harminchat órás nemzeti minősítő gyakorlata.

feol-duol

22.00

A minősítő gyakorlat szombat délutántól Székesfehérváron és környékén folytatódott, ahova a búvárok, valamint a baracsi, a mezőfalvi és a pusztaszabolcsi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai is áttelepültek, és részt vesznek a mentési feladatokban, többek között a Malom-csatorna árvízi védekezésében.

Részletek a mentési gyakorlat szombati napjáról és annak céljáról ide kattintva!

3. számú közérdekű közlemény – 14:00

Óvárosban a megrongálódott zsilipet a Fejér Önkéntes Mentőszervezet búvárai megjavították, a félszigeten veszélyeztetett ingatlanok védelmére a közel egy méter magas nyúlgátat a mentőcsoport megépítette. További lakosságvédelmi intézkedés nem szükséges.

A mai napon a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Vörösmarty Rádió, a Fehérvár Rádió, a Fejér Megyei Hírlap, a Dunaújvárosi Hírlap, a feol.hu és a duol.hu a szekesfehervar.hu, a szekesfehervarihirek.hu és a vertesinfo.hu a médiatörvény előírásainak megfelelően adott Önöknek tájékoztatást.

A törvény alapján a médiaszolgáltató köteles közzétenni a katasztrófavédelem közérdekű közleményét, az emberi életet vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető, károsító események várható bekövetkezéséről, a bekövetkezett események következményeinek enyhítéséről és az elvégzendő feladatokról. A katasztrófavédelmi igazgatóság és a médiaszolgáltatók nevében mindenkinek köszönjük a figyelmét és közreműködését a katasztrófák elleni védekezésben. Ezzel a mai értesítési gyakorlat véget ért.
Közlemény vége.

2. számú közérdekű közlemény – 11:00

Óváros árvízi védekezése közben egy személygépkocsi a szabad strand zsilipjénél a folyóba hajtott és elmerült. Az autó megrongálta a zsilipet és a partoldalt, valamint a víz alatti tolózárat. Ennek cseréjét azonnal meg kell oldani és a partoldalt le kell fóliázni. Mindaddig az Anud folyón levonuló árhullám a félszigeten fokozottan veszélyeztet húsz lakóházat, ezért az épületekből hatvan embernek ideiglenesen el kellett hagynia az otthonát. Amennyiben a zsilip tolózárát nem sikerül kicserélni, a félsziget teljes lakosságának el kell hagynia otthonát, ezért kérjük készítsék össze személyes irataikat, orvosságaikat, tisztálkodó felszereléseiket, váltóruháikat. Amennyiben a kitelepítés elkerülhetetlen, értesítjük az érintett lakosságot.

Fotók: Koppán Viktor Dávid

Kísérjék figyelemmel a hatóságok felhívásait a helyi, regionális rádiókban, valamint a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján a www.fejer.katasztrofavedelem.hu oldalon.

Amennyiben a katasztrófavédelmi gyakorlat miatt szeretteikkel, családtagjaikkal, barátaikkal feltétlenül kapcsolatba akarnak lépni, erre a célra csak az SMS küldést használják! Katasztrófák esetén telefonhívásaikkal blokkolják a hálózatot, ezáltal akadályozzák a készenléti szolgálatok tevékenységét! Közlemény vége.

1. számú közérdekű közlemény – 9:30

Önök a katasztrófavédelem próbariasztását hallják/olvassák. Ez egy katasztrófavédelmi gyakorlat! Gyakorlatunk forgatókönyve egy, a valósággal teljes mértékben megegyező helyzetre épül, de kitalált elnevezésű településen.

Az Anud folyón levonuló rendkívüli árhullám Óváros félszigetén lakóházakat és egy iskolát veszélyeztet. Az ingatlanok és az anyagi javak védelme érdekében azonnali védekezési munkálatok szükségesek, ezért a Fejér Önkéntes Mentőszervezetet is riasztották a településre. A megemelkedett vízszint az áramszolgáltató transzformátorát is veszélyezteti, amely létfontosságú Óváros lakosságának ivóvízellátása érdekében, mert innen biztosítják az áramellátást a városi szivattyútelepre. A Fejér Önkéntes Mentőszervezet a transzformátor bevédésére nyúlgátat épít. Amennyiben lakosságvédelmi intézkedésre kerül sor, arról az állampolgárokat haladéktalanul értesíteni fogjuk.

Kérjük, kísérje figyelemmel a hatóságok felhívásait, további információkat a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján, a www.fejer.katasztrofavedelem.hu oldalon olvashat.

Amennyiben a katasztrófavédelmi gyakorlat miatt szeretteikkel, családtagjaikkal, barátaikkal feltétlenül kapcsolatba akarnak lépni, erre a célra csak az SMS küldést használják! Katasztrófák esetén telefonhívásaikkal blokkolják a hálózatot, ezáltal akadályozzák a készenléti szolgálatok tevékenységét!
Közlemény vége.

 

8.00

A márciusban alakult Fejér Önkéntes Mentőszervezet ezen a hétvégén tartja 36 órás nemzeti minősítő gyakorlatát, amelynek során a mentőcsoport állománya több helyszínen egy-egy feltételezett szituáció alapján hajtja végre a szükséges védekezési, mentési és kutatási feladatokat.

Dunaújvárosban kérték a Fejér Önkéntes Mentőszervezet segítségét április 27-én, szombaton kora reggel. Ezzel a beriasztással kezdődött a mentőcsoport harminchat órás nemzeti minősítő gyakorlata, amelynek sikeres teljesítésével a jövőben valós káresemények felszámolásában, megelőzésében is bevethető a szervezet - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A mentőcsoport harminchat órán át, így az éjszaka folyamán is, a megye több helyszínén egy-egy feltételezett szituáció alapján hajtja végre a szükséges védekezési, mentési és kutatási feladatokat. A gyakorlat reggel Dunaújvárosban a Szalki-szigeten kezdődik, majd késő délután Székesfehérváron, vasárnap pedig Csókakőn és Fehérvárcsurgón folytatódik.

Dunaújvárosban árvízi védekezésben vesznek részt az önkéntesek a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézettel együttműködve, ám közben egy váratlan esemény újabb feladatok elé állítja a mentőszervezet tagjait - tájékoztatott Szabó-Bisztricz Anett megyei szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!