Hírek

2013.04.27. 19:36

Két mentőcsapat nemzeti minősítése zajlik Fejérben

Több helyszínen, feltételezett veszélyek alapján hajtja végre a feladatokat a Fejér Önkéntes Mentőszervezet és a Turul Mentőcsoport a közös nemzeti minősítő gyakorlaton április 27-én és 28-án.

feol-duol

A gyakorlat szombati eseményeiről ide kattintva olvashat részletesen!

A hosszan elnyúló heves esőzés áradást okozott Komárom-Esztergom megyében. A Bikol patak elöntötte Tardoson a Malom-völgy keleti részét, amelynek következtében a patak veszélyeztette Bikol Puszta lakosságát. A káresemény felszámolására riasztották a Turul Mentőcsoportot.

Természetesen ez most csak gyakorlat, amely rendkívül fontos, hiszen a Turul Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlatát hajtja végre. A minősítés megszerzésével a megye lakosságának biztonsága erősödik, a mentőcsapat ugyanis bármikor bevethető lesz árvízi veszélyeztetettség esetén, így segítve a hivatásosok és a lakosság védekezési munkálatait.

A mentőszervezet ötvennégy tagja hajnali négy órakor kapta a riasztást, hét órára pedig a csoport tagjai bevonultak a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A beérkezés után mindenki szűrővizsgálaton esett át és munkavédelmi oktatásban részesültek. 10 órára a tehergépjárműveket felmálházták, elkészült a személygépjárművek utaslistája, így a csoport megkezdte a vonulást a káresemény helyszínére, majd felállította a műveleti bázisát. A Turul Mentőcsoport nemzeti minősítő gyakorlatát Erdélyi István tű. ezredes, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese nyitotta meg.

Árvízi védekezés gyakorlat (Fotók: Koppán Viktor Dávid)

A bázis kialakítása után érkezett a jelzés, hogy Bikol Pusztán a megáradt patak miatt ki kell menekíteni a környéken élőket. A kimenekített lakosokat a tardosi Vörös Márvány Község Házában szállásolták el, amelyet a mentőcsapat műszaki mentő egységei tettek befogadásra alkalmassá. Az előkészített befogadóhelyen a mentőcsoport egészségügyi és krízisintervenciós csoportja vette gondozásába az arra rászorulókat regisztráció után.

Épphogy ellátták a sérülteket és elszállásolták a kimenekítetteket, amikor megérkezett a következő jelzés, amely szerint árvízi védekezéssel kapcsolatos feladatokat kell végrehajtani. A mentőcsoport a délutáni óráktól a Bikol patak mentén gátat épít, buzgárt véd be és az éjszaka folyamán megfigyelő szolgálatot látnak el kétórás váltásokkal.

A gyakorlat a vasárnap hajnali órákban még korántsem ér véget, ugyanis a mentőcsoport Bikol Puszta és a Malom-völgy bevédése után a Fejér Önkéntes Mentőszervezet segítségére indul Székesfehérvárra, ahol szintén árvízi védekezésre lesz szükség.

Fejér megyében a rendezvényt Magosi Lajos tű. ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg szombaton reggel a dunaújvárosi a Szalki-szigeten.

A feltételezés szerint a Dunán levonuló rendkívüli árhullám ingatlanokat és egy transzformátorállomást veszélyeztetett, amely létfontosságú a lakosság ivóvízellátása szempontjából, mert innen biztosítják a városi szivattyútelep áramellátását. A Fejér Önkéntes Mentőszervezet tagjaként a baracsi, a mezőfalvi és a pusztaszabolcsi önkéntes tűzoltók, a baracsi és a táborállási polgárőrök, valamint a pálhalmai büntetés-végrehajtási intézetből érkezett fogvatartottak és kísérőik a vízügyi igazgatóság szakmai javaslatai szerint az ingatlanokat huszonöt méter hosszan nyúlgáttal körbevédték, amelyhez körülbelül kétezer homokzsákot használtak fel.

A védmű építése közben azonban a búvárok segítségére is szükség volt. Néhány száz méterrel távolabb egy személygépkocsi nagy sebességgel a szabadstrand zsilipjénél a folyóba hajtott és elmerült. A balesetben ketten életüket vesztették, de három utast a Fejér Önkéntes Mentőszervezet tagjainak sikerült kimenteniük a vízből. A sérülteket az egészségügyi komponens, köztük az Országos Mentőszolgálat munkatársai és a Lorántffy Zsuzsanna Szakközépiskola diákjai és tanárai elsősegélyben részesítették. Az autó – amikor becsapódott a folyóba – megrongálta a zsilipet és a partoldalt, valamint a víz alatti tolózárat is, amelynek cseréjét haladéktalanul meg kellett oldani. A területet a mentés kezdetén a kulcsi polgárőrök már lezárták. Miután a búvárok a roncsot kiemelték a Dunából, megkezdték a zsilip javítását és a zárcserét, ám közben egyikük megsérült, ezért még őt is ki kellett menteni a vízből. Végül a zsilipből kitörött, a hajózást akadályozó betondarab (szimbolikus) felrobbantásával a folyami út ismét szabaddá vált.

A nemzeti minősítő gyakorlat első, dunaújvárosi kárhelyszínén a feladatok teljesítése, megoldása eredményesen zárult. Bár a Dunán levonuló, veszélyeztető árhullám és a baleset feltételezés volt, a mentőcsoport tagjainak mindvégig úgy kellett cselekedniük, mintha a veszély valóban fennállna. A gyakorlat során ismét bebizonyosodott, hogy vészhelyzetben az önkéntes szerepvállalás felértékelődik. A mentőszervezet tagjai, valamint a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási intézet fogvatartottjai és a dolgozók egy közös célért, a megelőzésért, az emberélet és az anyagi javak védelme érdekében fogtak össze.

A minősítő gyakorlat délutántól Székesfehérváron és környékén folytatódott, ahova a búvárok, valamint a baracsi, a mezőfalvi és a pusztaszabolcsi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai is áttelepültek, és részt vesznek a mentési feladatokban, többek között a Malom-csatorna árvízi védekezésében.

A gyakorlat végrehajtását a minősítő bizottság ellenőrzi, amelynek elnöke Jackovics Péter tű. alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Műveletirányítási Főosztályának vezetője, tagja Ökrös Árpád tű. őrnagy, a műveletirányítási főosztály és Garaguly István tű. százados, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ munkatársa, dr. Nyikos Attila tű. ezredes, a nemzetközi főosztály vezetője pedig megfigyelőként vesz részt. A búvárok feladatát a Magyar Búvár Szakszövetség részéről Vámos Antal minősítette.

Komárom-Esztergom megyében a minősítő bizottság munkájában Jambrik Rudolf tű. ezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság kirendeltségvezetője, Vizi Ottó tű. alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője és Beke Zoltán tű. alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője vesz részt - tájékoztatott szombaton este a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!