Hírek

2013.04.17. 14:16

Nyolc új tag szerződik a fehérvári Vörösmarty Színházhoz (frissítve)

Hat nagyszínpadi, két stúdió- és két kamaraszínházi előadást láthat a közönség a jövő évadban a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, amelynek társulatához nyolc új tag szerződik.

MTI

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (j) beszél a székesfehérvári Vörösmarty Színház sajtótájékoztatóján a Budapest Music Centerben április 17-én. Az asztalnál balról Csányi János rendező, Matuz János, Horváth Csaba, Hargitai Iván és Bagó Bertalan művészeti vezetők, valamint Szikora János igazgató (MTI Fotó: Kovács Tamás)

A Vörösmarty Színház szerdai budapesti sajtótájékoztatóján bemutatták a társulat új tagjait: Cserhalmi Györgyöt, Földes Esztert, Törőcsik Franciskát, Varga Máriát, valamint a Nemzeti Színháztól Székesfehérvárra szerződő Gáspár Sándort, László Zsoltot, Makranczi Zalánt és Radnay Csillát.

Földes Eszter (b2), László Zsolt (b3), Varga Mária (b4), Makranczi Zalán (b5), Gáspár Sándor (b6), Radnay Csilla (b7), Törőcsik Franciska (b9), Derzsi János (b13), Cserhalmi György (b14) és Szalay Marianna (j), a társulat tagjai, valamint Bagó Bertalan (b), Matuz János (b8), Hargitai Iván (b11), Horváth Csaba (b12) művészeti vezetők és Szikora János igazgató (b10) a Budapest Music Center épülete előtt  (MTI Fotó: Kovács Tamás)

 


A színészek a Vörösmarty Színházban tartott tájékoztatón is bemutatkoztak (Fotó: Nagy Norbert)

Délután ugyanezt megtették Fehérváron, majd Szikora János igazgató a következő évadtervet, a várható előadásokat is ismertette,  de előbb átadta a szót Cser-Palkovics Andrásnak. A polgármester  szerint  a  színház stabilan működik,   megerősödött, a jó úton halad ahhoz, hogy ne csupán  színház legyen, hanem regionális kulturális központtá váljon. Ehhez  a feltételeket, a kereteket az önkormányzat biztosítani fogja.

Szikora  emlékeztetett rá, hogy ez az első  valódi évada a   színház tavaly megválasztott vezetésének.   Nagyon számít a társulatra, és mint mondta, nem az történt, hogy lecserélték a fél gárdát,  hanem  olyan   színészeket szerződtettek,  akik újabb  szerepkörökkel  egészítik ki a meglevő csapatot.

Szikora  emlékeztetett rá, hogy ez az első  valódi évada a   színház tavaly megválasztott vezetésének.   Nagyon számít a társulatra, és mint mondta, nem az történt, hogy lecserélték a fél gárdát,  hanem  olyan   színészeket szerződtettek,  akik újabb  szerepkörökkel  egészítik ki a meglevő csapatot.

- Ha  végigolvasom az új névsort, az ország egyik legjobb tárulatát láthatom - vélekedett az igazgató, hozzátéve, hogy  a műsorterv is ezt tükrözi.   Az első nagyszínpadi bemutató  az Indul a bakterház lesz, Rideg Sándor regényét Bereményi Géza  dolgozza át, a  rendező Bagó Bertalan.   Ő rendezi Shakespeare Lear király  című tragédiáját is, Cserhalmival, Gáspárral, Lászlóval a főszerepben. A Koldus és királyfi  musical ősbemutató lesz, Szurdi Miklós  rendezésében,  Döme  Zsolt zenéjével,  a világhírű musicalt, A nyomorultakat pedig Szikora János állítja színpadra.

Különleges előadás lesz a Sárarany,  parasztdráma  táncban, szóban elbeszélve. Móricz Zsigmond művei  alapján  Háy János írja, a rendező-koreográfus Horváth Csaba.   Bulgakov  remekművét, a Mester és Margarita színpadi változatát is bemutatják, Hargitai Iván dirigálásában. A Stúdió színpadon Moliere: A fösvény című klasszikus vígjátékát Hargitai Iván  rendezi, míg David Pownal Mesterkurzusát Cserhalmi György.

A Pelikán Kamaraszínházban Tasnádi István Cyber Cirano című színművét  Tóth András állítja színpadra. Ősbemutató lesz  Faragó Béla-Matuz János: Netti és a kincses sziget   zenés mesejátéka, a  rendező  Matuz János.  Szikora az évadtervvel kapcsolatban megjegyezte, hogy   a különböző műfajok egyre inkább  új határok között mozognak, elmosódnak, ezért is vállalkoztak mozgásszínházi előadásra is (Sárarany), és A sevillai borbély sikere nyomán önálló operai műhely létrehozásában gondolkodnak. Megemlítette még a Koronázási ünnepi játékokat, amely  hatalmas vállalkozás,  az egész várost megmozgatja majd augusztus 17-től 19-ig.

A művészeti vezetők, rendezők is  szót kértek. Bagó Bertalan  a Lear király kapcsán  arról  beszélt, hogy  a  mű színpadra vitele óriási kihívás,  csak olyan társulatban lehetséges, ahol ki lehet osztani a szerepeket. A Vörösmarty Színházban már ki lehet. Hasonlóan fogalmazott Hargitai Iván is,  aki  elmondta, hogy a Mester és Margaritában  legalább harminc szerep  van,  a  körítés, a látvány is nagyon fontos.

Horváth Csaba örömmel beszélt arról, hogy jól fogadták Fehérváron a Toldi-rendezését, és ez jó előjel a Sáraranyhoz.  Színre vitelében Háy János mellett Dresch Mihály  is társa lesz.  Matuz János kreatív igazgató a fiatalokat a színházhoz  vonzó Atlantis program pillanatnyi  helyzetét ismertette. Csányi János pedig bevallotta: élete egyik legszebb feladatához érkezett  a Koronázási ünnepi játékok megvalósításával. Az ötlet a pályázatukban is szerepelt, és találkozott az önkormányzat szándékával.  A nagyszabású, látványos ünnepségsorozat  erősíti a  királyi város lakóinak identitását,  de  szimbolikusan  felépíti a királyi bazilikát is.

(A tájékoztatón nem  esett szó róla, de Tóth Auguszta, Csizmadia Gergely  és Quintus Konrád távozik a társulatból.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!