Hírek

2015.03.09. 19:25

Megmentik a bazilika tetőszerkezetét

Székesfehérvár - Megkezdődött és várhatóan a nyárig eltart a fehérvári bazilika vészesen megroggyant tetőszerkezetének helyreállítása.

Házi Péter

Tavaly nyáron többtízkilós vakolatdarabok kezdtek el potyogni a bazilika homlokzatáról. Később derült csak ki, milyen nagy a baj: gyakorlatilag folyamatosan csúszik szét az irdatlan súlyú tető, ami így részben már a boltívekre támaszkodik, veszélyeztetve a templom belsejét is. Az összefogásnak köszönhetően most megkezdődhetett a felújítás: már leszedték a cserepeket, s várhatóan nyárig tart a tetőszerkezet megmentését célzó felújítás.

Csupaszon néz a világra a bazilika teteje: a munkások már leszedték a cserepeket, s a régi tetőszerkezet egy ideiglenes fóliaborítást kapott, hogy az esőtől védjék a lecsupaszított szerkezetet. Amint Csány Zoltán egyházmegyei főépítésztől megtudtuk, várhatóan júniusig tart a megroggyant szerkezet rekonstrukciója, a tartószerkezet eredeti magasságba való visszaemelése. Ezen túl a homlokzat felújítása is tervben van, de erről még nincs végleges döntés.

A bazilika teteje antikolt hódfarkú cserepet kap, amilyen a Püspöki Palotán és a város többi templomán is van, így egységes lesz a látvány. A bazilika tetőszerkezetének korabeli ácsmesterei egyébként kiváló munkát végeztek, a gondot a második világháború okozta károk jelentették, tetejét és tornyait is súlyosan megrongálták a belövések.

Amiként tavaly novemberben saját szemünkkel is meggyőződhettünk róla, a tetőszerkezet összehúzásában résztvevő, a világháború utáni pénzhiányos helyreállítás során megtoldott, kijavított kötőgerendák sok helyen szétnyíltak, így az egész tetőszerkezet folyamatosan csúszik szét. Az említett gerendák több helyen a boltozatot nyomták, ami pedig már a főfalakra is veszélyt jelentett, nem volt véletlen a sok-sok vakolatomlás. A tervek szerint először szakaszosan lebontják a tetőhéjazatot, azaz leszedik a cserepeket, ezt követően pedig egy úgynevezett feszítőművel kell visszaemelni az eredeti magasságába a teljes tartószerkezetet és persze közben újakra kell cserélni a tönkrement részeket. Végül szakszerűen rögzíteni kell a csomópontokat és a szerkezeteket, s utána készülhet az új tetőhéjalás. A freskók miatt is igen kényes visszaemelés szakaszosan, jól megtervezetten végezhető csak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!