Hírek

2013.12.22. 16:35

Karácsonyi ajándékok: még mindig a nyomógombos telefonokat keresik

Székesfehérvár - Tabletek, kerámiateflonok, kapszulás kávégépek a legnépszerűbb darabok karácsonyi ajándékként.

Házi Péter

A legtöbb karácsonyi ajándékot már megvette szeretteinek Holly Vanessza, aki egy kis nézelődésre vasárnap azért még beugrott az egyik Távírda utcai mobiltelefon szaküzletbe: Nagyon jó lenne már egy új telefon, valaki meglephetne egy komolyabb darabbal! mondta nevetve Vanessza, aki szerint idén a nagy kijelzős okostelefonok jelentik a slágert. Ezeknek a kijelzője már van akkora, hogy azon jól lehet netezni, írni is, no meg belefér a mindent elnyelő női táskákba is.

- Meglepőnek tűnhet, de az érdeklődők harminc százaléka a nyomógombos, hagyományos telefonokat keresi idén. Sokan szüleiket akarják meglepni egy új, de mégis hagyományos készülékkel - teszi hozzá kérdésünkre a mobilok világában igencsak járatos Fojtek Zsolt, a bolt üzletvezetője. Mint megtudjuk, az eladott okostelefonok hetven százalékát az androidos készülékek teszik ki. Zsolt felvilágosít minket, tévhit az, hogy az 5 hüvelykes, kézben már alig elférő telefonok hamarabb lemerülnek, ugyanis a nagyobb képernyő miatt nagyobb, akár háromezer milliamperórás aksik is elférnek.

- Az idei év slágerét a hibrid gépek jelentik, amelyek egy tabletre hasonlítanak, de lehet hozzájuk klaviatúrát is csatlakoztatni, s memóriában, processzorteljesítményben egyenértékűek a klasszikus laptopokkal - összegez Zsolt, aki ugyancsak megdöbbent azon, hogy ezekből a 200 ezer forintnál kezdődő gépekből hiány van, mert a vevők elkapkodták...

Aranyvasárnapi sétánk másik megállapítása, hogy a teflon serpenyők helyett a kerámia bevonatú, állítólag olaj nélkül használható serpenyők állnak a háztartási ajándékok listájának csúcsán. A hipermarketek saját márkás serpenyőit már ötezer forint körüli áron meg lehet kapni, vitték is, mint a cukrot, de tizenkétezer forintért is van egy-egy komolyabb példány ezekből.

Érdekes módon a lapostévék részlegénél több üzletben sem láttunk a korábbi években ilyentájt megszokott tumultust, ellenben ismét divatba jöttek a tükörreflexes fényképezőgépek, amelyek 80 ezer forinttól indulnak, s objektívtől függően akár 200 ezereig is elmehetnek.

Németh Péter a kapszulás kávéfőzőkre esküszik, mint mondta, ugyan kicsit drága hozzá a kávékészítő kapszula, de az eredmény nagyon komoly. Éppen ezért ős most ezzel lepi meg feleségét. No meg azért magát is.

Az aranyvasárnap azonban idén nem csak az új dolgokról szólt, a zöldséges piacon rendezett bolhapiacon szinte egy tűt sem lehetett leejteni, annyian voltak. Egy idős hölgy egy plüssmackóra alkudott, ezerről letornászta hétszázig az árát, s el is vitte az unokájának.

Moller Sándor pultjánál pedig egymást érték a kíváncsi gyerekek, felnőttek. A negyvenes férfi négy éves kora óta gyűjti, cseréli, adja, vásárolja a legókat, mint mondta, 1954-es a legrégebbi darabja, van egy 1964-es zöld VW Bogara is. Persze, hogy legóból, állítólag az arannyal vetekszik az értéke.

- Egy fodrászboltos legót keresek, olyan három-négy éve adták ki, de ma már nem gyártják. A lányom viszont ezt szeretné karácsonyra - mondja egy hölgy. Sándornál ilyen most éppen nincs, de ígéri, két nap alatt megszerzi. Akkor majd ünnepek után mondja a hölgy.

Túl vagyunk az aranyvasárnapon is...



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!