Hírek

2014.01.06. 17:45

Marad a köztemetés - Egy évig biztosan nem lesz szociális parcella

Az országban számos önkormányzat kijelölte tavaly a törvénynek eleget téve a szociális parcellákat. Nem sokkal később kiderült: egy évig biztosan halasztódik a szociális temetés.

Házi Péter


A városi temetkezési kft. alkalmazottjai ássák a sírt. A szociális temetkezés számos aggályt felvet, az egyik az: ki lenne a felelős, ha egy magánszemélyre omlik a föld sírásás közben? (Fotó: Tósoki Attila)

A székesfehérvári közgyűlés az ország számos más városához hasonlóan a legutolsó tavalyi ülésén eleget tett a temetkezési törvény akkor még érvényben lévő előírásának, miszerint 2014 január 1-től ki kell jelölni a szociális temetésre alkalmas temetői parcellát. Az aggályokat ugyanakkor a decemberi közgyűlésen nem csak ellenzéki, hanem kormánypárti oldalon is megfogalmazták a városatyák. Márton Roland szerint például amennyiben a város egy külön parcellát jelölne ki, az egy dupla szegregáció lenne, hiszen ezzel a szegényeket még a haláluk után is megkülönböztetnék.

Cser-Palkovics András polgármester szerint sem lenne szerencsés meghatározni egyetlen parcellát, ahol kizárólag szociális temetésekre kerülhet sor. Mint mondta, a témával foglalkozó miniszternek is jelzi a véleményeket és a módosítás szükségességét.

A városi közgyűlés után néhány nappal a parlamentben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter benyújtotta a fejlesztéspolitikával összefüggő törvények módosítását célzó javaslatát, ennek egyik passzusában szerepelt, hogy 2015 január elsejére halasztják a szociális temetés bevezetését.

Aki esetleg még nem tudná, ennek lényege, hogy az elhunyt hozzátartozóját nem terhelik temetési költségek, az állam ingyen adja a sírhelyet és a koporsót vagy urnát. A hozzátartozónak vagy egy általa felkért személynek viszont vállalnia kell az elhunyt temetésre való előkészítését, illetve a sír kiásását, a koporsó (urna) behelyezését majd a sír visszahantolását.

Bozai István városgondnok szerint is több aggályt felvet ez az elképzelés, ezeket Fehérvár polgármesterének is jelezte. Az egyik leggyakorlatiasabb veszély például az, ha a sírt nem szakeszerűen kiásó magánszemélyre esetleg ráomlik a föld. Ki lesz majd ezért a balesetért felelős?

Nem véletlen tehát, hogy a szociális temetés lehetőségének bevezetését egy évvel biztosan elhalasztották. Helyette marad az eddig is működő köztemetés, amikor a rászoruló halottját eltemeti az önkormányzat a saját költségén, majd ez hagyatéki teherként bejegyzik, s innen jut majd pénzhez az önkormányzat. Vagy éppen nem...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!