A kiberbiztonság jövőjén dolgoznak

2024.05.08. 17:30

Hatalmas összegű támogatást nyert el az Óbudai Egyetem

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány kiberbiztonsági készségek és kiber ellenállóképesség fejlesztés céljára, elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását.

Bokányi Zsolt

Óriási összeg érkezett az egyetem alapítványához

Fotó: NAGY NORBERT

A nyertes pályázatnak köszönhetően 90 ezer dollárt, mintegy 32 millió forintot biztosít a Kyndryl Alapítvány az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány részére. A Kyndryl a világ legnagyobb informatikai infrastruktúra-szolgáltatója, melynek alapítványa 2023 szeptemberében indult el és bizalomalapú, közösségfejlesztési programokhoz nyújt támogatást. A szervezet az első támogatási körében 7 országban összesen 11 nonprofit szervezetnek – köztük az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítványnak – biztosít hozzájárulást. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kart segítő szervezet sikerrel pályázott és 90 ezer dollárt, azaz mintegy 32 millió forintot kap azzal a céllal, hogy növeljék az átfogó kiberbiztonsági tudással rendelkező munkaerő létszámát, és ellenállóbbá tegyék a nonprofit szervezeteket a kibertámadásokkal szemben, oktatás és tanácsadás révén. A támogatásról szóló jelképes csekket az ÓE AMK-n rendezett sajtónyilvános eseményen adták át.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta, az anyagi támogatás mellett nagyon fontos az együttműködés szakmai tartalma, hiszen a kiberbiztonság egyre többeket érint a vállalati és közszférában, illetve magánemberként is. A béke és a biztonság nem csak a hagyományos élettérben, hanem az online világban is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Kiemelte még, hogy a támogatással a város két fontos stratégiai partnere köt együttműködési megállapodást. A Kyndryl a helyi ipar egyik legkomolyabb szereplője, aki kiveszi a részét a társadalmi felelősségvállalásból, jelen esetben a helyi felsőoktatást segíti az Óbudai Egyetemen keresztül. 

Györök György, az Óbudai Egyetem dékánja arról beszélt, hogy a támogatás összege hatalmas lehetőséget ad arra, hogy a kiberbiztonsági informatikai oktatási–fejlesztési profiljukat folytatni tudják. A Kyndryl az egyetem egyik legfontosabb duális képzési partnere, amely a tapasztalatok szerint kedvelt munkahelyi környezetet biztosít a hallgatók számára. A mostani együttműködés a vállalat és az egyetem közötti kölcsönös bizalmon alapul, és minőségugrást jelent a jövőre nézve.

Presszer Péter, a Kyndryl Hungary Kft. ügyvezető igazgatója pedig elmondta, az együttműködéssel igyekeznek közös pályát, irányt és jövőképet mutatni a dolgozóiknak és az egyetemi hallgatóknak. A kiberbiztonság korunk egyik legnagyobb kihívása, a Kyndryl által megkérdezett vállalatok 92 százaléka tapasztalt olyan kibertámadást az elmúlt két évben, ami befolyásolta, illetve teljesen leállította a működést. Minden eddiginél fontosabb, hogy a minél előbb megkezdett képzéssel támogassák a munkavállalókat, ezzel felvegyék a versenyt, és alternatívát nyújtsanak az ügyfeleiknek, a közösségnek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában