Hírek

2009.05.23. 02:29

Májusi nyár, kitart őszig?

A hőségről akar írni? - kérdezett vissza az agárdi vízirendészeti őrsön Benkovics László, az év rendőre. Jöjjön be velem négy után, az előrejelzés vihart, erős szelet ígér. Késett a vihar. Ebből a néhány mondatból is látszott, hogy packázik velünk az időjárás, de nincs választásunk, együtt kell élni vele.

feol.hu

Pápa-borsosgyőri barátnőm telefonálta, volt egy kis felhő, aztán huss, elszállt. Hozzánk is csak előszél érkezett, maradt a kánikula, bár az éjszakáról tegnap még nem tudhattuk, lesz-e szél, jégeső, ahogy a meteorológusok jósolták, hiszen a Dunántúl középső részére jégesőt ígértek - kinek hiányzik? -, viharos, 90 kilométeres szelet. Ezt az információt Benkovics László törzszászlós is igyekezett figyelembe venni. Többek közt az ő dolga, hogy partra küldje azokat, akik nem veszik észre a két villogó viharjelzőt. (A harmadik, a pákozdi még hiányzik, de ígérik: lesz. Az látható legjobban a déli partról.) A vízirendészet megbízott alosztályvezetője, Lévai Sándor rendőr főtörzszászlós elmondta: a tavalyi példából okulva, amikor 3 fürdőzőt és 33 egyéb szabálysértőn (főleg horgászok, kisebb számban vitorlázók) kellett segíteniük, kérik, hogy a viharjelzést, amely a csónakkal közlekedőkre vonatkozik, vegyék nagyon komolyan.

Ahol ember dolgozik, ott a humor sem hiányozhat. Megkapták a mentőszolgálatnál dolgozók az új ruhákat. A hír attól igazán érdekes, ha azt is hozzátesszük, hogy téli ruha érkezett - nyáron. Viszont van magyarázat: még a múlt évben vállalta egy nagy cég alapítványa, legyártatja a mintegy hétezer öltözéket. Először próbaruhát küldtek, majd annak tesztelése után a teljes mennyiséget megrendelték, legyárttatták. Mindez novemberben történt, a bélelt nadrágok, a többrétegű kabátok mostanra készültek el, információink szerint egy olaszországi gyárban. Egyébként varrják már a nyári ruhákat is.

Van, akinek a kutya meleg ellenére sem hiányzott az eső. Szárszó Mihály, Ormándi József és Csöpü István reggel óta a napon dolgoztak. Ők hárman a fehérvári Széchenyi és Horváth István utca sarkán a gázvezetékcseréhez szükséges földmunkát végezték. Rajtuk kívül még legalább két brigád ásta az árkot a környéken. Árnyék sehol. Ilyen meleg régen volt - mondja a csoport vezetője, aki tegnap 4,5 liter vizet ivott meg. Kora reggel nem kezdhetnek, mert a lakókat nem lehet felverni a munkagép zajával, marad a rekkenő hőség. Még a sapkát sem lehet levenni, mert a munkaügyi felügyelő megbünteti őket. Ennek ellenére sem hiányzik nekik az eső - hallatszott ki a gödörből -, mert a víz bemossa az árkokba a homokos földet, és akkor mindent lehet előről kezdeni.

Vén Norbert tűzoltó alezredes és munkatársai is elég meleg munkahelyen dolgoznak. Ez a tény mind a téli, mind a nyári munkahelyükre igaz. Szinte kibírhatatlan hőfokon izzik a tűz egy-egy hívásnál, kötelező a védőruha, a sisak, a csizma, esetleg a laza avartüzeknél szabad lazítani. A június újabb melegedést ígér, kell ez nekünk?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!