Hírek

2009.08.10. 02:28

Lelassult a Leader-lendület? Vidékfejlesztés: pénz, paripa, fegyver

Mezőszentgyörgy - A felmerült ellentmondásokra válaszokat keresnek. A vidékfejlesztés uniós alapelv. Mégis, hol késik a támogatás?

V. Varga József

A vidékfejlesztésről már szembesülhettünk azzal a megfogalmazással: félő, hogy a gerendából a végére még fogpiszkáló sem marad. Való igaz, a beígért források nagyon lassan csörgedeznek Brüsszelből. Vagy a pénz Magyarországon köröz túl sokat? A hírek szerint a januári pályázatbeadásokat követően csak most, a napokban jutott el az első összeg a végekre .

A Mezőföld Helyi Közösség Egyesület és a mezőszentgyörgyi önkormányzat szombaton rendezte meg a Beszéljünk leaderül ! - Első országos Leader-párbeszéd elnevezésű szakmai konferenciát az Eötvös Károly Művelődési Házban. Előadásokkal és konzultációval.

Vitaindítójában Tóth Andrea, a házigazda egyesület alelnöke, a falu jegyzőnője a nap apropóját éppen abban látta, hogy a felmerült ellentmondásokra válaszokat keressenek, és a kilencvenhat helyi akciócsoport egységes álláspontot képviseljen.

Álláspontját pedig terjessze is mielőbb a vidékfejlesztési minisztérium és az irányító hatóság elé. Mert amint mondta: a kezdeti Leader-lendület megtört. Mielőbb egységes szabályozás kell!

A jogszabályi háttér nincs összhangban a gazdasági elvárásokkal - erősítette meg Kocsisné Rátkai Melinda, a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület elnöke. Gazdátlanul nem lehet működtetni a rendszert - állította Szabadi János, a Magyar Leader Szövetség képviselője -, és a hatékony munkához a feltételeket is meg kell teremteni. A közpénzekről szigorú elszámolási felelősséggel tartozunk az országnak és az állampolgároknak - emelte ki Tóth Teréz, a Mezőföld egyesület elnöke, Kisláng polgármestere. Viszont azt se feledjük - tette hozzá -, hogy a vidék végre már látni szeretné a szükséges támogatásokat.

A Magyar Nemzeti Vidék Hálózat feladatairól Tisza Gabriella, az állandó titkárság vezetője szólt, a Velencei-tó és Környéke Egyesület szerteágazó tevékenységét Stadler Klára, a munkaszervezet vezetője mutatta be.

Amint maga a Leader-elnevezés is mondja: akciók közötti kapcsolat a vidék gazdasági fejlesztése érdekében! A deklarált elv egyértelmű: az európai uniós program új alapokra helyezi a vidékfejlesztést. Az adott térség fejlesztési stratégiáját az abban részt vevő önkormányzatokból, vállalkozásokból és civil szerveződésekből megalakult helyi akciócsoport állítja össze, az ott élők bevonásával.

Az akarattal nincs baj - emelték ki a konferencia résztvevői. Mégis mi az, ami hibádzik? A pénz, a paripa és a fegyver...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!