Hírek

2015.09.06. 15:34

Karnevál az égbolton

Agárd - Úgy vonultak az égen a színes ballonok, mint egy karneváli felvonulás. Így van ez 1992 óta, akkor rendeztek meg először a Velencei-tavi Nemzetközi Flaga Gáz Hőlégballon Karnevált. Idén 19 ballon versenyzett a felhők között.

Buthy Lilla

Szombat reggel zuhogott az eső, ezért lefújták a közönségprogramokat. Délutánra javult az időjárás, elindulhattak a versenyzők. Amikor 17 óra tájt az utolsó ballon is felszállt, tele lett az Agárdi Parkerdő emberekkel.

A felszállás előtt nagy zaj van: töltik a ballont, majd ráengedik a háromezer fokos lángot. Aztán, amikor végre felemelkedik, a végtelen csend jön, csak az őrláng hallatja magát néha. Öt-hatszáz méteren kinyílik a láthatár.

- Optimális esetben, maximum ötször tudtunk volna felszállni. Ebből két fölszállást tudtunk végül biztosítani: egyszer Székesfehérvár, egyszer Agárd fölött repülhettünk. A ballonosok nagyon jól érezték magukat - mondta a Sky Team Hőlégballon Repülő Egylet elnöke, a rendezvény szervezője, a 81 esztendős Pálosfalvi Brúnó, aki a legidősebb magyar hőlégballonos pilóta. Mint mondja, a saját rendezvényén a legritkább esetben száll föl. Tavaly az utolsó napon a fiúk mégis bedobták a kosárba. Az volt Brúnó bácsi ezredik felszállása. Az ő szavaival élve idén tizenkilenc ilyen környezetbarát jószág szállt fel, magyar versenyzőkkel. A nyúl és kutyák , közismertebb nevén a rókavadászat feladatot kellett végrehajtaniuk.

- Ilyenkor fölszáll elől egy ballon, majd leszáll valahol, és leteszi a célkeresztet: a többinek oda kell szállni. Pénteken csak egy ballonos talált bele a százméteres sugarú körbe, szombaton négyen. Közülük került ki az első három helyezett - magyarázza Brúnó bácsi.

Ez alapján Morvai Tibor lett a legjobb, aki egyébként a legelső Velencei-tavi hőlégballon karnevált is megnyerte 1992-ben. A második egy kecskeméti versenyző Sutus András lett, a harmadik pedig Stieber József.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!