Hírek

2017.04.07. 16:20

Tűzgyújtási díjat kell fizetni a kerti bográcsozásért? Ez komoly?

Tűzgyújtási díj, a neten mostanában elterjedt álhírekkel szemben, nem létezik. Vannak viszont tűzgyújtási, égetési szabályok, amiket be kell tartani.

FMH-információ

Manapság az egyik, internetes oldalakon rendszeresen visszatérő ostobaság, hogy ha valaki családi háza vagy hétvégi háza kertjében tüzet gyújtana egy bográcsozás, szalonnasütés vagy grillezés alkalmával, akkor előtte úgynevezett "tűzgyújtási díjat" kellene fizetnie. Ennek tétele állítólag háromezer forint, de van, ahol ötezret írnak.

Ez azért veszélyes híresztelés, mert nem lehet egyetlen mondatban megcáfolni.

Több dolgot kevernek össze - vagy inkább: használnak fel itt ugyanis a híresztelők, akik hazudnak. Mindmostanáig ugyanis országos tűzgyújtási tilalom van Magyarország teljes területén - mondta kérdésünkre Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó alezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjétől.

Íme, egy jól sikerült közösségi bográcsozás képe. Ilyesmiért sem kell fizetni tűzgyújtási díjat, mint ahogyan grillezni is szabad
Fotó: Ady Géza

Ez azt jelenti, hogy a magyar erdőkben még a kijelölt tűzrakó helyeken is tilos tüzet gyújtani! Továbbá tilos a tűzgyújtás a közutak, vasutak melletti fásításokban, valamint az erdők szélétől számított kétszáz méteren belül, akár még a magánházak kertjében, vagy a hétvégi épületek kertjében is. Tűzgyújtási díjat azonban itt sem kell fizetni - hacsak nem büntetést a tűzgyújtási tilalom megszegéséért. Tűzgyújtási díj egyszerűen: nem létezik!

S van még egy megközelítés, mégpedig a zöldhulladékok elégetése a magánházak kertjében, hétvégi telkeken. Ez viszont ismét egy másik szabályozás alá esik: jelesül az adott helyi önkormányzat rendelkezése szabályozza, hogy mikor szabad, mikor tilos a kertekben a zöldhulladék eltüzelése. Fehérváron például éppen ma, szombaton jár le az erre adott egyhetes jegyzői lehetőség. Persze, nem a műanyagpalackok vagy a háztartási szemét égetéséről van itt szó, ugyanis a magán szemétégetés mindig és mindenhol tilos! A zöldhulladék elégetését az önkormányzat rendelete szabályozza. Ahol nincs ilyen rendelet, ott még a zöldhulladékot is tilos égetni. Bográcsozni, szalonnát sütni, grillezni viszont szabad. Díjfizetés nélkül.

Netes rémhírek, tuti tippek

Ilyesféle álhír az is lehetne mondjuk, hogy ha fogfájásra való fájdalomcsillapítót veszek be, akkor kábítószer-használati illetéket kellene fizetnem az államnak. Ami természetesen ostobaság. Ez is... Meg még mennyi minden! Figyeljünk arra, hogy az, ami megjelenik az interneten, nem feltétlenül igaz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!