Hírek

2016.06.16. 08:19

Hogyan védekezzünk a betörők ellen?

Mielőtt még elmegyünk nyaralni, fontos, hogy gondoskodjunk a lakásunk védelméről.

Laci Patrícia

A nyáron sokan utaznak el távolabbi helyekre a családjukkal. Egyesek akár több hétre is elhagyják az otthonukat a pihenés kedvéért. Ám az ördög sosem alszik, mivel a betörők könnyedén kihasználhatják azokat a pillanatokat, amikor a lakástulajdonosok házon kívül vannak.

– A kertes házasok vannak nagyobb veszélyben a nyári időszakban, ugyanis a külvárosi részeken jobbak a betörők lehetőségei. A kertek alatt könnyedén be lehet jutni egy-egy házba. Sőt, Fehérváron vannak olyan részek, ahol az ingatlanok végén temetők vannak. Így gyakran a sírkerteken keresztül surrannak be az otthonokba a tolvajok – mesélte Tatár László, az egyik székesfehérvári biztonságtechnikai cég vezetője, majd folytatta:

– Ettől függetlenül a panellakásokban is vannak betörések. Sajnos sokan szinte automatikusan beengedik azokat, akik felcsöngetnek hozzájuk. A földszinti panellakásoknál ajánlom elsősorban a védelmet nemcsak a bejáratnál, hanem az erkélynél is. Az nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen az ajtó és a zár.

A földszinti panellakásokat is ajánlott megvédeni valamilyen módon, például egy ajtóráccsal
Fotó: a szerző

Annak érdekében, hogy a tolvajok ne figyeljenek fel a lakásunkra, a legrégebbi házi praktikák nagyon hasznosak lehetnek:

– Mielőtt még elutazunk, a postaládát mindenképpen ürítsük ki. A túl sok kikandikáló szórólap árulkodó jel lehet a tolvajok számára. Kérjünk meg egy rokont vagy egy szomszédot arra, hogy húzzák fel reggelente, és eresszék le esténként a redőnyöket. Kicsit nyissák ki a kaput, kapcsolják be a rádiót, nézzenek körbe az udvaron és a házban is. A lényeg az, hogy úgy tűnjön, mintha ténylegesen használnák a házat – tanácsolta a szakértő.

Akinek van riasztója a lakásában, tanácsos gondoskodnia arról, hogy a jelzések mindig eljussanak valamelyik távfelügyeleti rendszerbe:

– Azzal nem megyek sokra, ha felszereltetek valamilyen kütyüt a házamra, s az megszólal, más viszont nem történik. A legideálisabb az, ha a riasztó jelzése eljut egy távfelügyeleti rendszerbe, így automatikusan ki tudnak menni a házhoz az illetékesek, s meg tudják nézni, mi történt pontosan, s azonnal hívják a rendőrséget, ha betörtek. A lényeg az, hogy záruljon a biztonsági rendszer köre. Emellett legyünk tisztában azzal, hogy megfelelően működik a riasztónk. Ahhoz, hogy ezt tudjam, úgy kell programozni a készüléket, hogy az tesztjelzéseket küldjön minél sűrűbben. Így a távfelügyelet rögtön észleli, ha valami nincs rendben a riasztóval – mondta Tatár László.

Ha mégis bejutnának a lakásba a rablók, fontos, hogy ne tartsunk otthon sok értéktárgyat. Aki nem teheti meg, hogy elvigye a nyaralásra az összes értékét, akkor egy nehezen felfedezhető helyre rakja el a vagyonát. A szekrényekbe viszont ne rejtsenek el semmit sem, mert általában azokat túrják fel legelőször a betörők, a rablók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!