Hírek

2013.03.11. 18:27

Helyi termék - Mézédes bio egészség

Velence – Füle Jenő számára szinte szenvedély a méhészkedés. Több mint negyven esztendeje gondozza a szorgos méheket, a mézesház megépítésére sikeresen pályázott, a berendezései korszerűek.

Kovalcsik Katalin

Füle Jenő méhészmester, őstermelő sikeres helyi terméke a méz, amelyből nagy tételben szállít külföldre.

– Egy társasággal van kapcsolatom, ők szállítják el a méz nagy részét. Bio méhész 2002-től vagyok, de a méhészkedésben az idén jubilálok, 42 esztendeje, hogy fiatal koromban beleszerettem a méhészkedésbe. A természet nagyon vonzó számomra, így szinte egész évben kint vagyok. Volt főfoglakozásom is, de amióta nyugdíjba mentem, minden időmet a méhészettel töltöm. A munkás években is méhészkedtünk a feleségemmel, Icuval. Mindenhová együtt mentünk, szinte kempingeztünk, amíg a méhek dolgoztak, beszélgettünk, de Icu egy hónapja eltávozott közülünk.

Füle Jenő méhészmester minden óráját kitöltik a méhek, a gondozásuk, de oktat is (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Az álló méhészetben és a mozgóban együttesen körülbelül 190-200 család várja, hogy kiröppenjen, elkezdje a gyűjtőmunkát.

– A méhanya nevelés miatt kénytelen vagyok álló méhészettel is foglalkozni – folytatta a bioméhész. - Saját részre, magamnak nevelem a méhanyákat. A guruló méhészházzal annak függvényében vándorlok, hogy mikor, hol, mi virágzik. Van repce mézem, két helyre utazunk akácmézért Cecére az alsó akácra, a hidegebb rész a Bakony, ott van a felső akác , de megyek még Csákvárra, ott hársról és erdei növényekről gyűjtenek a családok. Amikor visszajövünk, következik a napraforgó, és befejeződik az év. Abból a gyűjtésből pergetjük a biomézet, amelyet olyan helyen hordtak össze a méhek, ahol száz százalék, hogy nem permeteznek, ez az akácerdő, illetve a csákvári hárserdő.

Idehaza a bioméz még nem elterjedt, a hazai méhészek talán egy százaléka, ha foglalkozik bioméhészettel. Akik megteszik, mint a velencei méhész, tőlük a méz elsősorban külföldi boltokba, piacokra vándorol, így viszik hírét a helyi, hazai termékeknek .

- A pergetési rendszerem HACCP-s, többször is pályáztam, négyszer nyertünk. Pályázati támogatással valósult meg az előírásoknak megfelelő, korszerű feldolgozó rendszer. A mézesházat 50 százalékos támogatással építettük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!