Hírek

2013.04.18. 14:55

Halálra éheztetett gyermek: a megyei tiszti főorvos vizsgálatot indított

Agárd - Vasárnap éhen halt egy másfél éves kisfiú a településen, mert szülei nem táplálták. Nyomozás és vizsgálat indult.

Kocsis Noémi


Az agárdi ház, ahol a családi tragédia történt (Fotó: Lovász Lilla)

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a megyei tiszti főorvos megvizsgálja, hogy a területi védőnő - mint alapellátást végző egészségügyi szolgáltató - a jogszabályban és szakmai szabályokban megfogalmazott kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett-e. Eredmény a jövő héten várható - tették hozzá.

Későbbre ígért bővebb tájékoztatást Németh-Kész Mónika rendőrségi szóvivő is, aki ma elmondta: a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást indított az ügyben, büntetőeljárás keretében vizsgálják a másfél éves kisfiú halálának körülményeit.

A döbbenetes esetre egyelőre nincs magyarázat, csak a kérdés: miért kellett meghalnia Benjáminnak?

Mint Almási Ferenc megyei tisztifőorvos elmondta, bár az elhunyt kisfiú szülei nem jelentkeztek le a körzetes házi gyermekorvosnál, egy budapesti gyermekorvossal az első 4-5 hónap kötelező oltásait beadatták a kicsinek. Ám a 15 hónapos korban esedékes védőoltásra hiába hívták be őket háromszor is Az édesanya korábban írásban mondott le a védőnői ellátásáról és a terhesgondozásról is. Ha ezekről valaki hivatalosan nyilatkozik az illetékes felé, akkor az érvényes szabályozás szerint nem kötelezhető az ellátásokra.

A kis Benjámin anyakönyveztetése is problémás volt, csak a családsegítő szolgálat kifejezett felszólítására tették meg a szülők. A vállalkozó nagyszülőket több évtizede ismeri a polgármester, Tóth István  - rendkívül zárkózott embereknek írva le őket. Soha nem mutatkoztak helyi eseményen, reggel elmentek Agárdról, estefelé tértek haza. Az édesanyát kislánykora óta ismeri, s valószínűtlennek tartja, hogy a minden médiumban közölt, titokzatos "fényevés" állna a háttérben. Ez egyelőre amúgy sem bizonyított.

A kisfiú a mentők érkezésekor már halott volt, egy órán át próbálták újraéleszteni, de nem sikerült - közölte az FMH-val Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója.  Információink szerint pénteken meghallgatják a bíróságon a szülőket, akik eddig szabadlábon védekezhettek.

Az FMH cikke az esetről itt olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!