Hírek

2011.02.28. 17:18

Fiktív lakcímek, lakók

Székesfehérvár - Előfordul, hogy címünkre olyan is be van jelentkezve, akiről nem is tudunk. Akár szándékos, akár véletlen, ez további bonyodalmakat szül.

Lukács Károly

Amennyiben ilyenre fény derül, a valódi lakónak kell bebizonyítania igazát. Erről Csordásné Wurczinger Máriát, a székesfehérvári Anyakönyvi- és Okmányiroda vezetőjét kérdeztük.
- Bejelenkezéshez minden esetben lakcímjelentő lapot kell kitölteni. Mi  minden adat hitelességét ellenőrizzük, ha van régi lakcímkártya, azt bevonjuk.  Kérjük a tulajdoni lapot is bemutatni, amely igazolja, hogy az ügyfél rendelkezhet a lakásról. Ez  az intézkedés a tulajdonos védelmét szolgálja - meséli a bejelentkezésről az irodavezető.
Ha valaki lakást vásárol, ajánlott belevenni a szerződésbe, hogy az eladó feladata, hogy senki ne legyen az ingatlanba bejelentkezve. Ez kifizetődő pár sor  lehet.  Amióta tulajdoni lap szükséges, az irodavezető szerint rossz szándékkal nem lehetséges bejelentkezni más lakásába.
Előfordulhat, hogy egy gyermek bejelentett lakcíme tovább él, mert a szülők elfeledkeznek arról, hogy  őket is külön ki kell jelenteniük egy címről. Vannak azonban, akik szándékosan fiktív címre szeretnének bejelentkezni.
  A címnyilvántartásnak köszönhetően  egy ügyfél csak valós közterület  létező címére jelenkezhet be. Pédául egy belvárosi parkolójegy megszerzése miatt előfordulhat, hogy valaki  nem létező címet ad meg a bejelentési lapon.
Amennyiben véget szeretnénk vetni annak, hogy olyan személy legyen bejelentkezve lakóhelyünkre, akiről nem tudunk, hivatali eljárást kell kezdeményeznünk.
- Kérelemre lefolytatjuk a lakcím fiktívvé nyilvánítási eljárását, amelynek díja 2200 forint. Ennek során megpróbáljuk a szóban forgó ügyfelet megkeresni, hogy tisztázzuk vele, valóban nem lakik-e az adott helyen. Ezután kötelezzük arra, hogy jelentkezzen át valódi lakcímére. Ha nem sikerül megtalálni, akkor is lehetőségünk van a nemkívánatos lakos eltávolítására. Az eljáráshoz azonban mindenképpen két tanú és valamilyen okirat szükséges. Lehetséges igazolás  egy olyan adásvételi szerződés, amelybe  belefoglaltuk, hogy a vevő üresen vásárolta meg az ingatlant.
Amennyiben ezt az eladó aláírásával igazolta, ez a vevő védelmét szolgálja. Az irodavezető szerint érdemes figyelni az ilyen apróságokra, mert ezekkel akár meg is előzhető egy hivatali procedúra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!