Hírek

2017.07.06. 14:39

3-13 évre ítélték az Ercsi környékén dolgozó maszkos betörőbandát

A Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön reggel hirdetett ítéletet a kilenc felnőtt és egy fiatalkorú vádlott ellen folyt eljárásban. A tárgyaláson a vádlottak közül többen nem voltak jelen, őket ügyvédeik képviselték.

Kocsis Noémi

Az ítéletben megállapított tényállás szerint a vádlottak 2012  októberétől – 2013 februárjáig összesen tizenegy, többségében Ercsiben (mellette pedig például Tárnokon) lévő ingatlanba hatoltak be erőszakkal. Arcukat maszkkal takarták, s a bejárati ajtók benyomása közben fegyvert vagy fegyvernek látszó tárgyakat tartottak maguknál. Az ingatlanokban az ott-tartózkodókat értékeik – készpénz, ékszerek stb.- átadására kényszerítették - áll az ítéletről kiadott törvényszéki sajtóközleményben. Az elkövetők – az egyik vádlott tippjei alapján - elsősorban olyan házakat választottak ki, ahol idős, 66-86 év közötti, rossz egészségi állapotú, egyedülálló sértettek éltek. A cselekményeket többnyire éjjel követték el, az álmukból felriasztott öregeket megöléssel, házuk felgyújtásával fenyegették. Több alkalommal az elkövetők rendőrnek adták ki magukat, vagy "Állj, FBI, mindenki le a földre!" felkiáltással félemlítették meg a lakókat. Volt, hogy a sértettet megkötözték, többeket bántalmaztak is, illetve rájuk fegyvert, fegyvernek látszó tárgyat fogtak. Egy esetben az egyik sértett hároméves gyermeke is szemtanúja volt annak, hogy az édesanyjára három maszkot viselő vádlott fegyvernek látszó tárgyat fog és így kényszeríti készpénz, illetve a viselt ékszerei átadására. Ezalatt az egyik vádlott a gyermek száját befogva tartotta.

Soós Gyula tanácsvezető bíró ítéletet hirdet szerdán reggel a Székesfehérvári Törvényszéken

A bíróság a vádlottakat bűnszövetségben, csoportosan, fegyveresen,  felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettében, személyi szabadság megsértése bűntettében, súlyos testi sértés bűntette kísérletében és magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek, egy vádlottat, a tizedrendűt az ellene emelt vádak alól bizonyítottság hiányában felmentett. A bűnösnek kimondott felnőtt vádlottakat (az általuk elkövetett bűncselekmények számához, tárgyi súlyához, az értékelt enyhítő és súlyosító körülményekhez igazodóan) 3 év 2 hónap és 13 év közötti tartamú fegyházbüntetésre, közügyektől eltiltás mellékbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte. A fiatalkorú VII. rendű vádlottat 1 év 10 hónap, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak börtönbüntetésére és ugyancsak vagyonelkobzásra ítélte. (Az eljárás négy éve alatt a vádlottak zöme a most kiszabott büntetés egy részét előzetes letartóztatásban, vagy házi őrizetben egyébként már letöltötte.)

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, ellene a legsúlyosabb büntetéseket kapó I. és II. rendű vádlottak és védőik a helyszínen fellebbeztek (enyhítésért, illetve részbeni felmentésért), az ítélethirdetésen részt nem vett vádlottak ügyvédei három nap gondolkodási időt kértek. (Ahogyan az ügyész is, ő csak a fiatalkorú vádlott esetében vette tudomásul az ítéletet.) A törvényszék az I. és II. rendű vádlottak előzetes letartóztatását fenntartotta, míg a többi, eddig lakhelyelhagyási tilalom alatt állt vádlottal szemben a kényszerintézkedést megszüntette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!