Hírek

2014.04.04. 16:50

Orbán Viktor: emelkedő pályán van az ország

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke exkluzív interjút adott a választások előtt a PLT lapjainak.

Tóth Csongor

– Hogyan látja jelenleg Fejér megye helyzetét?

– Fejér megye kétarcú megye, hiszen míg a székesfehérvári és móri térség az ország kiemelkedően sikeres része, délen, Sárbogárdon és környékén erős kormányzati segítségnyújtás nélkül nehezen tudnánk munkahelyeket teremteni. Örök kihívásunk a Velencei-tó, ami Budapest tava is, hiszen az egy-két napos, hétvégi turistakirándulások kedvelt célpontja. Örömmel jelentem, építjük azt a kerékpárutat, ami összeköti Budapestet a Balatonnal. Az út Martonvásár irányába fog haladni, és lesz egy leágazása a Velencei-tóhoz is.

A mi kormányunkat reménykeltő, vállalkozásra serkentő, előremutató kormánynak látom (Fotó: Cseh Gábor)

– Nem tartja a kormány felelősségének, hogy egyre többen vállalnak munkát külföldön?

– Magyarország nem mutat rosszabb adatokat, mint amilyenek például a cseheknél, vagy a lengyeleknél láthatók, de a spanyolok és a portugálok esetében is úgy fest a dolog, hogy Németország felé veszik az irányt. Tapasztalható egy összeurópai mozgás, amiből a magyarok sem maradtak ki. A kormánynak viszont az a feladata, hogy minden egyes magyar, bárhol él a világban tudhassa, hogy Magyarország egy nyitott, fejlődő, emelkedő pályán lévő ország, aki mindenkit visszavár.

– A másik fontos ügy, a devizahitelesek ügye. Mit tud üzenni nekik?

– Van két bírósági ítélet, amit meg kell várnunk, ezek május végééig meg fognak születni, és akkor teljesen világossá válik az alkotmányos és jogi helyzet, ami kijelöli, hogy mit tehet a kormány. Lényegében a devizahitel rendszert ki fogjuk vezetni a magyar gazdaságból.

– Szintén nagy témakör a mezőgazdaság kérdése. Új földtörvényt alkottak, de működni fognak a paragrafusok a gyakorlatban is?

– Levertük a karókat, az új rendszernek köszönhetően az agrárkamarákon keresztül a kormány nagyon gyorsan megtudhatja, hogy mi történik a parcellák sarkában. Nemsokára le fogunk ülni, és az agrárkamarával közösen értékelni fogjuk a földtörvény tapasztalatait. A magyar termőföldet magyar kézben tartjuk, a zsebszerződéses rendszert felszámoljuk. Világossá tettük, hogy a törvények kijátszásával szerzett tulajdont soha nem fogunk elismerni.

– Miben látja a fő különbséget a kormány és az ellenzékei között?

– A mi kormányunkat reménykeltő, biztató, vállalkozásra serkentő, erőmutató kormánynak látom. A baloldal a régi bukott baloldal képét mutatja, pedig a 2010-es vereségük után lehetőségük lett volna a megújulásra.

– Talán ezért is erősödött meg a szélsőjobboldal....

– Én is voltam fiatal, és ezért szimpatizálok azokkal, akik azt mondják, hogy ide nekem az oroszlánt is. Az ország vezetésére viszont fel kell készülni és valamit le kell tenni az asztalra, mielőtt az ember bejelentkezik a kormányzásra. A mi jobboldali ellenzékünk még nem tett le olyat az asztalra, ami alapján bizalommal lehetne rájuk bízni az ország vezetését.

– Miket tart a következő időszak legfontosabb feladatainak?

– A legfontosabb feladat mindenképpen a teljes foglalkoztatottság elérése. Emellett kiemelten kívánunk foglalkozni az oktatás kérdésével is. A szerkezetet már átalakítottuk, de a belső minőségét még nem. Nemzetközi mérésekben jól látható, hogy a magyar diákjaink kezdenek lemaradni a versenytársakhoz képest. Az lesz a következő feladat, hogy a magyar gyerekek legyenek a legokosabbak. Szintén nagyon fontosnak tartjuk a családtámogatási rendszer erősítését a most következő négy évben. Ahhoz, hogy a fiatalok annyi gyermeket vállaljanak, amennyit a terveik szerint valójában szeretnének, még tovább kell erősítenünk a támogatási rendszert. De természetesen fontos a rend is, hiszen a 2010 előtti időszakban többet beszéltek a bűnözők jogairól, mint a becsületes emberek védelméről.

– Optimista?

– Születésem óta optimistán látom a jövőt, pedig éltem huszonhét évet a kommunista rendszerben is. Azt a feladatot, amivel az emberek megbíztak, pesszimista embernek nem is szabad vállalnia. A kormánynak az a feladata, hogy bebizonyítsa, hogy mi egy tehetséges nép vagyunk, képesek vagyunk összefogni, és egy olyan ország lehet a miénk, amiben mindenki a boldogság esélyével éli az életét. Van esély egy ilyen Magyarországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!