Hírek

2009.04.11. 02:29

Élményfürdőben jártak a gyermekotthon lakói

Székesfehérvár, Budapest - Egy támogató segítségével jutottak el a Fejér Megyei Gyermekotthon lakói a káposztásmegyeri élményfürdőbe. A hétköznapok búja és derűje után felejthetetlen élmény volt számukra az egész napos kikapcsolódás.

Tóth Péter


A gyerekek felejthetetlen napot töltöttek az aquaparkban
Fotó: a szerző

Reggel kilenc óra előtt már gyülekeznek a gyerekek a Kikindai utcai otthonban, közel negyvenen vagyunk, mikor végre elindul a busz. A cél Budapest, pontosabban a nemrég megnyílt káposztásmegyeri aquapark, ahol a hírek szerint meglepetésvendég is várja őket. Kisebbek és nagyobbak egyre sűrűbben tekintgetnek ki az ablakon, mikor a Duna-parton haladunk. Egy híd, még egy híd, a harmadik előtt kőoroszlánok, a nagy épület odaát maga a Parlament, jó fél óra múlva végül látni lehet már a kupolával fedett, hatalmas élményfürdőt. Sokan előre bevállalják, hogy kipróbálják a hatalmas csúszdákat, odabent aztán hamar szét is libben a társaság.

Temérdek sok energia van ezekben a gyerekekben. Van, aki még egészen fiatalon került a nevelőotthon falai közé, úgy, hogy már nem lehetett őt a szülőknél vagy a gyámjánál tartani. Vannak az otthon lakói között olyanok, akik már szültek is, s kisgyerekeiket most elhozták az útra. Segítenek a nevelőknek is azzal, hogy ügyelnek a többiekre, egyébként kortól függetlenül senki sem állja meg, hogy ne próbáljon ki egy vagy több csúszdát. Szokatlan is ez az aktivitás, maguk a nevelők is érzik, hogy mozgékonyabbak a gyerekek, mint a hétköznapokon. Az első fürdőzés után, két óra tájban aztán megérkeznek a beígért vendégek is, a hullámmedencében Katus Attila személyi edző, Kiss Ádám humorista és Bárdosi Sándor birkózó szórakoztatja a gyerekeket. Ők segítenek a hátraszaltó, előrebukfenc megtanításában is - ilyesféle műveleteket végtére is csak ritkán lehet gyakorolni...

- Aki csak a pénz miatt vállalja a nevelőmunkát, hamar lemorzsolódik - ezt már az otthon munkatársai mondják, mintegy egybehangzó véleményként. Munkájukról a külvilágnak csak halvány fogalmai vannak, sokakban a nevelőintézetekről hallott negatív dolgok rémlenek fel. Itt a gyerekeket iskolába járatják, megtanítják nekik az együttélés alapvető szabályait, a három - négyágyas, berendezett szobákban pedig egy kevéske személyes teret is kialakítanak nekik. 

- Saját anyagi erőből nemigen tudtuk volna megszervezni az utazást - eszerint is értékeli a nagylelkű támogatást Magán Judit, az intézmény vezetője. A fenntartó, a Fejér Megyei Önkormányzat 1999 óta minden évben biztosítja a működésüket. A bentlakók közt vannak, akik itt töltik be a tizennyolcadik életévüket, s ekkor sincs hova menniük - az ő részükre néha támogatást nyújt az otthon az albérlet kifizetéséhez, s huszonnégy éves korukig utógondozási juttatásokban részesíti őket. Felnőtt korukra így folytathatják a tanulást is, s szakmát vagy egyéb végzettséget szerezhetnek.

Az utazás támogatója nem először segít a gyerekekenek, a zenésszel, St. Martinnal és az egykori fehérvári hátvéddel, Csizmadia Csabával karácsonykor sportszereket, édességeket vittek nekik ajándékba. Ünnepekkor azoknak a legnehezebb, akik család nélkül vannak, ezért is éppen a gyerekotthont támogatták.- Budapesti vagyok, de nagyon kötődöm Székesfehérvárhoz, ide jártam főiskolára, műsort szerkesztettem a rádióban, egy ideig az FC Fehérvár sajtófőnöke voltam. Vidi-meccsekre a mai napig kilátogatok, nagyon szurkolok a csapatnak. Gondoltam, ha már ennyi szépet és jót kaptam a várostól, akkor valamit visszaadok belőle. Hogy miért nem árulom el a nevem? Azt hiszem, itt nem ez a lényeges...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!