Hírek

2006.05.16. 12:22

Eljárás román állategészségügyi tisztségviselõk ellen

Bukarest (MTI/AP) - A román mezõgazdasági miniszter menesztését, illetve eljárás indítását tervezi azok ellen az állategészségügyi tisztségviselõk ellen, akik a H5N1-es vírus kimutatása után is engedélyezték az érintett gazdaság mûködését.

Mórocz Zsolt

Gheorghe Flutur miniszter hangsúlyozta, hogy a farmot azonnal zár alá kellett volna helyezni és le kellett volna állítani az élõállatok eladását. A járványt a hét végén fedezték fel a Románia középsõ részén lévõ Codlea város közeli farmon, majd utána a hatóságok 220 tonna codleai farmról származó húst vontak ki országszerte a boltokból, és semmisítették meg a farmról kikerült élõállatokat is.

A miniszter Popescu Tariceanu miniszterelnökhöz fordul a kezdeményezéssel, hogy távolítsák el a Nemzeti Állategészségügyi Ügynökség több tisztségviselõjét, amiért elmulasztották az egészségvédelmi rendeletek betartását. Eljárás indulhat a farm több alkalmazottja ellen is.
A román törvények értelmében a közegészségügy veszélyeztetése jogcímén 15 évig terjedõ börtönbüntetés is kiszabható.
Október óta Romániában tucatnyi törpegazdaságban mutatták ki a madárinfluenza fertõzést, de a codleia eset volt az elsõ egy ipari méretû nagygazdaságban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!