Hírek

2013.04.12. 14:40

Bürokratizmus és lelketlenség?

Milyen objektivitása lehet annak a felülvizsgálatnak, melynél eleve a 190 milliárdos költségvetési megtakarítási cél határozza meg a rendszerben maradók számát? - firtatta felháborodva egyik fehérvári ismerősöm.

V. Varga József

Egymástól függetlenül ugyanazt hangsúlyozta két olvasónk is. K. F. szomorúan konstatálta, hogy a rokkantak ellátásból való kiszorítása sajnos egyre gyakoribb jelenség. Erzsébet egyszerűbben fogalmazott: "A betegeket folyamatosan rostálják ki..."

A rehabilitációs panaszügy - az úrhidai Székely Ferencről április 3-ai lapszámunkban jelent meg írás - nagy felháborodást váltott ki a Hírlap olvasóinak körében.

A reagálásokból kiderült: sokan kerültek hasonló, sőt, még cifrább helyzetbe. Summázva: azt kérték a szerkesztőségtől, foglalkozzunk alaposabban ezzel a témával. Jelzés érkezett Csákvárról, Polgárdiból, Sárosdról, Szabadbattyánból, Székesfehérvárról, Úrhidáról és még Budapestről is.

A személyes találkozásokból, a telefonbeszélgetésekből, az írott sorokból leszűrhető, hogy a rokkantak felülvizsgálata körül nem nyugszanak a kedélyek. A betegségek, a testi-lelki bajok önmagukban is nagy terheket rónak anyagilag és emberileg is a betegekre. A rehabilitációs járadék bevezetése óta bürokratizmus és lelketlenség tapasztalható - emelték ki többen is. 

A 43 éves Fehér Károly szinte már a szobából sem tud kimozdulni, kerekes székhez kötötten telnek napjai, rendületlenül hajtja speciális szobakerékpárját, hogy ízületei ne sorvadjanak el teljesen. Végleges állapotát igazolta, de a szakigazgatási szerv idegrendszeri károsodásból eredő járászavarát visszaminősítette húsz  százalékosra. Fellebbeztek, elszántak: ha kell, bíróságra mennek.

Fehér Károly napjai  kerekes székében telnek. Fellebbeztek, elszántak: ha kell, bíróságra mennek (Fotó: V. Varga József)

B. Zs. szerint (Székely Ferenc ügyére célozva): Ha ez egyedi eset lenne - szomorú. De sajnos tömegesen előfordul - így aztán siralmas. Ezt nem lehet megérteni! - írta B. E. hozzászólásában. 

Mérhetetlenül kegyetlen ez a kormány - mondta egyik olvasónk. Az orvosi bizottság behívás nélkül 88 százalékosról visszaminősítette 20 százalékosra. Attól fél, hogy még az elektromos tolószékét is elveszik tőle, pedig az ízületi betegsége miatt járni se tud. 
Egy házaspártól megtudtuk: mélyen megérintette őket a Hírlap minapi  cikke. Mindketten betegek, megvan a véleményük a kormányról és a szakigazgatási szervről. D. Ágnes arra kért választ: egyáltalán hogyan lehet személyes megjelenés nélkül valós szakvéleményt kiadni? 

Juhosné Reznyák Margit gyermekkora óta SM-beteg, a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesületének tagja, a Szabadbattyán és környéke csoport vezetője. Férje is kerekes székhez kötött mozgássérült. Miért kell állandóan igazolniuk, hogy még most sem tudnak futni? - firtatja. A "rendszerben" elvileg minden adat megvan a betegségünkről - egy név kellene csupán és a taj-szám. Ennyire egyszerű. 

Fél tüdeje hiányzik, cukros, és gerincproblémái miatt jelenleg is otthon fekszik   - kesergett egy másik telefonálónk. A bizottság öt percig, ha vizsgálta, azt mondták, nyújtsa előre a kezét, ennyi. Visszaminősítették 67 százalékosról 18 százalékosra. Nem tudja, egyáltalán megnézték-e tizenhat oldalnyi orvosi papírjait. 

Juhos István felpanaszolta, hogy a fehérvári, Huszár utcai ultrahangos egészségügyi központban nincs olyan mosdó, melyet a mozgássérültek is igénybe tudnának venni. 

L. J. azt a kérdést tette fel: Kinek az érdekeit képviselik a távolba látó orvosok? Felemlítette, hogy az önkormányzatoknak is akadna ehhez kapcsolódóan bőségesen tennivalójuk. M. Hilda jobbulást kívánt Székely Ferencnek. Úgy fogalmazott: ő is szakértő. Csak éppen a szívével...  

Pszichikai hadviselés

Rossz tartalommal megtöltött rendeletek és pszichikai hadviselés - a visszaminősítésekről két, nevének elhallgatását kérő szakértő véleményét is megismerhettük.A jogszabályok szerint  a mintegy 195 ezer beteg felülvizsgálatával 2013. december 31-éig végezni kell. Ez az eszeveszetten száguldó tempó milyen felülvizsgálatot eredményez vajon, ha a betegre még annyi idő sem jut, hogy levetkőzzön? Minek egyáltalán elmenni is, ha eleve eldöntött a cél, az eszköz és a szándék? Ahhoz, hogy a 190 milliárd forint megtakarítás teljesüljön, már régen el van döntve minden?A kérdések válaszokat követelnek. Egyre több elkeseredett ember ismeri fel, ha nem következik be pozitív változás e téren, akkor elindul a lavina a humán katasztrófák felé. A jogtalan visszaminősítések sorozata bizonyítja, hogy itt az emberek élete a tét - tették hozzá szakértőink.

Furcsa dátumok egy közokiraton  

A fejlécen koronás címer, a háromoldalas dokumentum végén orvosi és kormányhivatali pecsétek, aláírások.

A szakvélemény február 13-án kelt, és egy aznapi vizsgálatra hivatkozik. A "Szakértői bizottság I. fokú szakvéleménye" című dokumentum szerint a megvizsgált személy Tóth Jánosné sárszentmihályi lakos, aki mozgássérült parkolási igazolványért folyamodott. És aki az állítólagos vizsgálat napján a csákvári kórházban volt. Azaz, hogy egyértelmű legyen: február 13-án nem vizsgálhatta a szakértői bizottság. Felfedeztünk még egy érdekességet a papírok átnézésekor. Tóthné a kórházi zárójelentés szerint - amit ugyebár a kórházban tartózkodás utolsó napján állítanak ki - február 3-ától 17-éig volt Csákváron. A kormányhivatali fejléces bizottsági szakvélemény február 13-án kelt és szó szerinti részleteket tartalmaz a 17-én (!) megírt zárójelentésből. Itt a dátumokkal valami nagyon nem stimmel.

Tóthné hét éve pelenkázza magát és térdprotézisre vár

Tóthné a múlt heti cikket olvasva levelet írt szerkesztőségünknek, ebből idézünk néhány mondatot: "Elkeseredésemben tollat fogtam, mikor elolvastam az úrhidai Székely Ferencről szóló cikket. Én "csak" egy nyamvadt mozgáskorlátozott parkolási igazolványt kértem, de elutasítottak! A cikkben is olvastam, hogy van jogorvoslat; igen van, illetékköteles fellebbezéssel lehet élni 15 napon belül 5000 forintért! Én egy 57 éves nő vagyok rehabilitációs ellátáson, ami havi 28 406 forint! A férjem munkanélküli, az összes jövedelmünk 50 906 forint havonta! Könyörgöm mondja meg valaki, ebből hogy lehet fellebbezni, mikor a rezsi fizetését is tologatjuk...? Én 7 éve nadrágpelenkát hordok! Jövő hónapban térdprotézist kapok. Az OEP kint volt a lakásomon állapotfelmérésen és megkaptam a háromkerekű elektromos mopedet!" 

Az OEP tehát alapos vizsgálat és helyszíni szemle alapján térítésmentesen ítélt a  beteg asszonynak egy félmilliós mopedet, a megyei szakértői bizottság személyes vizsgálat nélkül jelentette ki, hogy Tóthné "közlekedőképességének súlyos akadályozottsága nem áll fenn", és elutasította a parkolási igazolványra vonatkozó kérvényét.

Utasítás kivizsgálásra és jelentéstételre 

Megkeresésünkre a megyei kormányhivatal szigorú hangvételű közleménnyel reagált. 

"A Fejér Megyei Kormányhivatal (FMKH) vezetése elnézést kér mindazoktól, akiket esetleg bármiféle méltánytalanság ért volna az orvos-szakértői felülvizsgálatok során. (...) A megyei kormányhivatalok rehabilitációs szakigazgatási szerve szakmai irányítását a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) végzi, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) háttérintézménye. A (...) szakmai kérdések megválaszolására ezért az NRSZH, illetve az EMMI az illetékes.   

Fontosnak tartjuk azonban az érintettek és a közvélemény gyors, rugalmas tájékoztatását, ezért egy jogi alapkérdésre, mely több panaszügyben felmerült, gyors választ kértünk az NRSZH-tól.  Az NRSZH tájékoztatása szerint, ha az orvos a rendelkezésre álló orvosi dokumentációk, egyéb iratok alapján megalapozottan tud ítéletet alkotni az érintett személy állapotáról, nem kell a személyes vizsgálatot elrendelni.  

Ami a konkrét panaszügyeket illeti: azok kivizsgálására és jelentéstételre utasította a FMKH megbízott főigazgatója 2013. április 11-én a FMKH Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve vezetőjét. Ez az utasítás tartalmazza azt is, hogy amennyiben hiba történt az orvos-szakértői felülvizsgálatok során, kérjen elnézést az érintettektől, és konkrét, személyre szóló szaktanácsokkal segítse őket a további ügyintézésben. (...)  

Felhívta a kormányhivatal rehabilitációs szakigazgatási szerve vezetőjének figyelmét arra is az említett utasítás, hogy (...)  a lehető legnagyobb gondossággal (...) végezzék az orvos-szakértői felülvizsgálatokat, s (...) fordítsanak kiemelt figyelmet az érintettek tájékoztatására, együttműködve a szakmai irányítást végző NRSZH-val."


Emberek, sorsok, érzések helyett ügyfelek és ügyiratok  

Zsigó Ferenc

Talán nincs is  felháborítóbb dolog annál, mint amikor a védtelen, védekezésre képtelen embert bántják. Ráadásul olyanok, akiknek segíteni, védeni kellene őket.A magamfajta firkásznak hitem szerint az a dolga, hogy tükröt tartson a hatalom birtokosai elé, ha kell, görbítse meg ezt a tükröt, hogy a torzulások hangsúlyt kapjanak, és a hatalmasságok döbbenjenek rá hibáikra.Makacs naivitással ma is hiszem, hogy nem értelmetlen ez a törekvés. Még akkor sem, ha a skriblerkedés elmúlt közel huszonöt éve alatt számos esetben kellett rájönnöm, hogy politikusaink, vezetőink, "illetékes elvtársaink" szinte mindig a saját hasznukat nézik a közjó helyett. Ügyfelet, ügyiratot látnak a mögöttük lévő emberek,  sorsok, érzések  helyett.

Tisztelet persze a kevés kivételnek.A rehabilitációs felülvizsgálatokra ugyanakkor  az eddig leírtakkal együtt is  szükség van. Én sem vagyok annyira vak és elfogult, hogy ne látnám a kigyúrt, ereje teljében lévő ifjút, amint kiteszi a fekete terepjáró szélvédőjére a rokkantigazolványt, vagy ne ítélném el azt, aki mozgáskorlátozott állapotával visszaélve üzletszerűen foglalkozik a rokkantkocsik internetes árusításával.  Az ilyenekkel együtt elítélem a velük összejátszó orvosokat is. Azokat a doktorokat pedig  különösen, akik  megszegik esküjüket. ("... A hozzám fordulók bizalmával, kiszolgáltatott helyzetével visszaélni nem fogok...")Ismerek igazi gyógyítókat, akik hivatásuk megszállottjai, mélyen meghajlok tudásuk, munkájuk előtt.Miattuk is fontos, hogy kirostálódjanak közülük  a védteleneken átgázoló gazemberek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!