Hírek

2010.03.01. 16:18

Borzalmas kór, biztos halál - veszélyben a dohányosok!

FMH - A tbc, a "Morbus Hungaricus" nem tűnt el. Sem Magyarországról, sem a világból. A gyermekek ugyan évtizedek óta részesülnek védőoltásban, a kór azonban él. S van egy másik, különösen a dohányosokat veszélyeztető betegség.

Móré Erzsébet

Legutóbb  Faddon egy család több tagját fertőzte meg a tuberkulózis baktériuma, a hírek szerint az anyáról más családtagjaira is átterjedt a kór. A betegségről tudnunk kell, hogy alapvetően a rossz higiénés és szociális viszonyok között gyorsan terjedhet, hiszen - éppen a körülmények miatt - az érintettek immunrendszere is sérülhet, mindenesetre semmiképpen  nem olyan ép, mint az egészséges,  tiszta otthonokban élőké. Mégis, már maga a tbc hírére is felkapjuk a fejünket: olvasónk azt kérdezi, járványtól is kell-e tartani?
Pápai-Székely Zsolt, a Fejér Megyei Szent György Kórház  pulmonológiai (és pulmoonkológiai) osztályának vezetője meg is nyugtat, meg nem is:
- A tbc  cseppfertőzéssel terjedő betegség  és ha valakire fertőzött  köhög, tüsszent, bizony ma is megkaphatja a kórt. Más kérdés, hogy  szerencsére évről évre csökken az  újonnan  felfedezett  tbc-s betegek száma. Ez országszerte kedvező tendencia. Fejér megyében például tavaly mindössze huszonkét új beteget  fedeztünk fel, összehasonlításként: 2000-ben 112-őt. 
Alighanem kevés ember  tudná fejből fújni a tbc-tüneteit,  bár évtizedekkel ezelőtt biztosan mindenki éppen olyan jól ismerte,mint ma az influenzáét. A kérdés  nemcsak a tünetekre,  hanem a gyógyításra is  vonatkozik...
- Gyanúra ad okot tartós, hetek óta elhúzódó köhögés, az általános gyengeség, a hőemelkedés. A mellkasröntgen pedig egyértelművé teszi a diagnózist. Ami a terápiát illeti:  új  gyógyszerek, antibiotikumok  e  területen nincsenek, a gyógyszerfejlesztés fókuszában nemzetközi szinten nem a tbc áll. Viszont a kezelési   ajánlások, a kombinációk változtak  és - ez is megnyugtató - a tbc  gyógyítható, nem halálos betegség! De tény, hogy hosszadalmas a gyógyulás...  - mondja  a  főorvos, akitől  viszont egy  másik, világszerte terjedő,  milliók életét lassan szó szerint elfojtó betegségről, a COPD-ről  is érdeklődtünk. A COPD (krónikus  obstruktív bronchitis) a tüdő szerkezetét visszafordíthatatlanul károsítja, és ma már az  egyik fő halálozási  tényező. Dohányosoknak rossz hír: a  kór gyógyíthatatlan  és megállíthatatlan s  főként őket érinti. A korai panaszok között említik a köhögést, nehézlégzést, légszomjat! De az érdes légzés, a zihálás, a gyakori légúti fertőzések mind erre is utalhatnak a megoldás pedig (a gyógyítás korlátozott lehetesőgei mellett) csakis a dohányzás abbahagyása! - int  Pápai-Székely  főorvos.


A  tüdőszűrés ma már nem kötelező - eltekintve  azoktól a helyzetektől, ha valakinek a munkaköre betöltéséhez előírás, vagy pedig hatóság teszi kötelezővé a járványügyi helyzet  figyelembe vételével. A tüdőgyógyász főorvos mégis azt ajánlja, negyven év felett mindenki évente egyszer menjen szűrésre, kiváltképp, ha dohányos. Negyven év felett a szűrés egyébként ingyenes és beutalóra sincs szükség. Negyven év alatt  beutaló kell és 840,-  forint  a  vizsgálat díja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!