Hírek

2016.12.15. 19:00

Az eredeti támogatás csaknem megduplázódott

Etyek – A lakossági kezdeményezés, igyekezet, ötletek és népszerű események beértek, a Pannónia szíve programra először 2,2 milliárd forint állami támogatást irányoztak elő, ez mára 3,7-re nőtt, bővült a program is.

Zsohár Melinda

Stílszerűen az etyeki Újhegyben, a Sonkamester hívótáblával ellátott présházban tartottak sajtótájékoztatót a Pannónia szíve elnevezésű fejlesztési programról. A mennyezeti fagerendás, rusztikus régi épület, ódon pincéjével, nyitott kandallójával jelképes helyszín, mert a szóban forgó programban az értékmentés, a múlt örökségeinek megőrzése, s mindezek korszerű turisztikai élményekbe történő bekapcsolása a cél.

Az etyeki Újhegy rusztikus présházában folyt a sajtóbeszélgetés. (balról jobbra) Elekes András, az FMH lapigazgató-főszerkesztője, Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Garaguly Tibor etyeki polgármester
Fotó: Szabó Erika

Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök, Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos és Garaguly Tibor, etyeki polgármester ismét felvázolták a nagyszabású programot, amelyről lapunk is többször beszámolt. Fokozatosan alakult ki a számos elemet tartalmazó és bővülő fejlesztési tervezet, amely igazából az etyeki gasztrosétány és a fővárosiakat is meghódító turisztikai események nyomán alakult ki, erősítették meg mindhárman. Saját ötletek és források alapján indult meg Etyeken a község kincseinek kiaknázása, de például Martonvásár is maga indult el az állami forrásokkal megerősített úton.

Tessely szerint érdemes túllépni az önkormányzati gondolkodáson, s a fejlesztésekkel sem kellene megállni a települési határokon. A vidéki értékek önmagukban talán nem nyújtanak elég vonzerőt a messzebbről érkező turistáknak, de ezek összekapcsolásával új élményeket és nem szokványos időtöltést kínálhatnak. Ilyen lesz a tervek szerint a Pannónia szíve program. Etyek, Vál, Martonvásár, Bicske nincsenek messzire egymástól, de a körülük fekvő kisebb falvak is rejtőzködő kincsekkel bírnak. Az említett program magába foglal 40 kilométernyi kerékpárutat is, ami akár a Felvidék felé is átvezethető. A váli kastély végre ismét állami tulajdonú, megmentésére nem sokat kell már várni.

Molnár Krisztián hangsúlyozta, hogy kizárólag közcélokra fordíthatóak a nemzeti forrásokból származó támogatások, magáncélokra nem. Garaguly Tibor polgármester elmondta: történelmi lehetőség a település gyors fejlesztése nyomán való emelkedés, ami nem újítást, hanem felújításokat és értékmentést jelent. Tessely Zoltán utalt rá: Etyek az igényes turisztikai szolgáltatásokat magába foglaló, hagyományőrző település státusa nyomán bizakodással aspirálhat a városi cím megszerzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!