Hírek

2014.03.31. 12:56

Átadták az új kerékpárutat a Velencei-tó déli partján

Átadták hétfőn a Velencei-tó déli partján a tizenkét kilométer hosszú kerékpárutat, amelyet több mint 800 millió forintos beruházással létesítettek Dinnyés és Velence között.

Tihanyi Tamás

Az unió és a magyar állam támogatásával, a Velencei-tó Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács és a gárdonyi önkormányzat koordinálásával nemzetközi mércével mérve is színvonalas, kétirányú bcikliút épült meg a déli parton. A cél az, hogy a jövőben egy, a tavat teljes egészében körbefogó kerékpárút-hálózat valósuljon meg.

A beruházás két projekt részeként, összesen 600 millió forintos uniós, valamint 150 milliós kormányzati támogatásból valósult meg. A Strabag Általános Építő Kft. kivitelezésében felújított kétszer 6 kilométeres szakasz a gárdonyi Szigony utca és a velencei fürdő, valamint a Dinnyés és Pákozd közötti úttól a Szigony utcáig húzódó szakaszon épült meg. A 12 kilométerből 9-et új nyomvonalon alakítottak ki.

Az átadáson L. Simon László kormánybiztos azt mondta: máris nagyon sokan örülnek az új kerékpárútnak, amiért sokan összefogtak, és amely négy év munkájának egyik eredménye. Hozzátette, a következő nagy feladat a Velencei-tó partján a parti védművek és a kikötők megépítése lesz.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, korábban a tó térségében lévő önkormányzatok csak saját erejükre voltak kénytelenek hagyatkozni a fejlesztésknél, azonban ez megváltozott, hiszen a fejlődés mögött már komoly kormányzati támogatás van. A jövő pedig: a Budapestet a Balatonnal összekötő kerékpáros út érinti majd a Váli-völgy és a Velencei-tó térségét is.

Tóth István, Gárdony polgármestere az egészséges életmód egyik új színterének mondotta a beruházást, amely „irdatlan nagy lehetőség” a gyerekek, de az idősebbek számára is.

Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár azt mondta, hallatlan nagy érték az, ami megvalósult, és arra kérte hallgatóságát, becsüljék meg mindazok munkáját, akik a megvalósítást lehetővé tették. Azt ígérte, a munka folytatódik, a tókörnyék pedig rövidesen minden Fejér megyei, sőt, magyarországi polgárnak kedvelt üdülő- és kirándolóhelye lesz.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!