Hírek

2011.04.07. 04:13

Alapi gyöngyszemek

Alap - A községházán vagy harmincan fogadtak. Meglepetééés! - kiáltott fel Méhes Lajosné Julika polgármester. Mindenkiről írj, biztosan meg tudod oldani... - tette hozzá.

V. Varga József

 

A sportegyesület 80 tagot számlál, közülük 56-an igazolt játékosok - kezdte Bölcskei József elnök. Persze a focira kell gondolni, a felnőttgárda a megyei III-ban szerepel, mellettük négy korosztályos csapat az utánpótlás. Szabó Julianna református lelkész négy éve szolgál Alapon, férjével Hollandiából költöztek haza. Talán soha nem volt nagyobb szükség a lelki, szellemi táplálékra, mint napjainkban - mondta csendesen.
  Az óvoda az előminősítés során szerzett jogával indulhatott a referencia-intézmény pályázaton, melyet meg is nyert - újságolta Pekarek Istvánné (Jutka) vezető óvónő. Dancz Zoltánné (Gabi), a szülői szervezet tagja a majálisról, a főzőversenyről szólt, amire lelkesen készülnek. A Margaréta Nyugdíjasklub 10 éves születésnapját az ősz folyamán ünneplik - tudatta Herr Ferencné  klubvezető.     
  A Háló szolgálat hét település szociális, családsegítő és gyermekjóléti feladatait látja el - mutatta be dióhéjban tevékenységüket Gicziné Boromissza Márta és Nagy Katalin gyermek- és családgondozó. Az alapi szociális gondozónők munkájáról Halasi Veronika, Bertók Ferencné (Ildikó) és Encziné Végh Judit számolt be.
 Az általános iskola fél évszázados, a módszertani megújulást az infrastrukturális fejlesztés  követi majd - fejezte ki reményét Bauerné Kaszás Veronika tagintézmény-vezető. A végzősök nagysikerű tablóbáljáról Vámosiné Somogyi Veronika, a szülői közösség vezetője mesélt. A múlt évben született kisdedeket karácsonykor köszöntötték első alkalommal - tudtuk meg Kaszás Ildikó védőnőtől. Alapon 13, Alsószentivánon 4 gyermek született.
A megyei fenntartású szociális otthonban  az 1800-as években épült egykori Arany-kúriában  fogyatékosokat ápolnak Szenténé Kaszás Éva vezetésével.
 Az óvodai alapítvány, az iskolai és a községi közalapítvány Kaszás Károly, Kaszás Istvánné (Julika) és Kovács Attila Péter vezetésével működik a gyerekek, a köz javára. A TenDance gyermek tánccsoport munkája fölött Baloghné Gyökér Szilvia bábáskodik. Hódít a társastánc!
A polgárőrség 2005-ben alakult, tagjaik 24 órás szolgálatot látnak el: jelen vannak, segítenek - így fogalmazott elnökük és helyettese, Szalai Csaba és Rompos Mihály. Újraszerveződünk!  -húzta alá Suplicz Attila képviselő, a gazdakör elnöke. A körjegyzőséget 2008 nyarán hozták létre - konstatálta Nyikosné Katzenberger Erika körjegyző -, alapi székhellyel és alsószentiváni kirendeltséggel. Bertók Ferenc (befe) a falu digitális krónikása, mindenütt ott van, a vállán kamera, a nyakában fotómasina...
  Alap úti faluból keletkezett, többutcás, szalagtelkes település, a jégkorszak folyamán az ős-Sárvíz hálózta be, s hordalékanyagával jelentősen feltöltötte. Besenyő vezérek alapították az Árpád-korban, neve az oklevelekben a 13. század végén jelenik meg Olup alakban, Olopként pedig 1352-ben bukkan fel.
I. Lajos király az alapi besenyőket az ország nemesei közé fogadta, és egyben a Fejér megyei ispán joghatósága alá helyezte őket.
Alapi István 1432-ben Zsigmond királytól megkapta a birtokán fennálló királyi jogokat, a későbbi századokban nagy szerepre emelkedett a Salamon-család. A 15. századtól a faluban salétromház működött, puskaport állítottak elő  a király emberei és Ali pasa seregei is többször megfordultak itt.
Arany László felesége, Szalay Gizella 1484 kataszteri hold birtokon gazdálkodott.

 

OLDALTÖRÉS: Utcaközösségek és utcafelelősök

 

 

 

Utcaközösségek és utcafelelősök

 

 

Folytatják az egészségügyi centrum kialakítását, az idősek számára nappali ellátó intézmény készül, a közösségi tér megvalósítására pályázaton nyertek forrást.
Nem  sok szabadidejében szívesen főz (kedvence a kacsasült!), kertészkedik, kirándul, olvas. A sárbogárdi lány a faluba jött férjhez, óvónőként, majd óvodavezetőként dolgozott. Tucat évig  képviselőként is ténykedett, a pénzügyi bizottság elnöke volt, 2006-ban polgármesternek választották, s a múlt év őszén újra. Férje agrármérnök, lányaik  Dóra és Andrea  huszonéves hölgyek.
 A polgármester fő alapelve: a vezető csak a munkatársaival, az egyesületekkel és a lakossággal együtt dolgozva lehet hatékony. Méhes Lajosné (Julika) stabil gazdasági alapokon nyugvó, dinamikusan fejlődő települést szeretne továbbépíteni. Szolgáltató jellegű körjegyzőségi hivatallal, gondoskodó önkormányzattal, jól működő intézményhálózattal, a közművek teljes kiépítettségével, a sportolás és a szórakozás lehetőségeinek kiszélesítésével.
Tudják és ismerik, az önkormányzatok egyre több feladatot kapnak az államtól, de a hozzárendelt működési támogatás nem nyújt fedezetet elvégzésükre, a hiányzó forintokat egyéb bevételeikből kell pótolniuk. Mégis, mindezek ellenére, az egyre nehezedő financiális körülmények között is gyarapodni tudtak. 
 Az előző ciklus gazdaságpolitikája megfelelő alapot biztosít számukra a munka lendületes folytatásához - hangsúlyozta a polgármester. Az országban kevés önkormányzat büszkélkedhet megtakarítással, és hogy működési hitel nélkül tudott gazdálkodni  az alapiak e kevesek közé tartoznak. A tartalék a jövő egyik fontos forrása, programjaik és beruházásaik végrehajtásának  záloga a takarékossággal egyetemben.
 Elsődlegesnek ítélik intézményeik biztonságos működtetését, a társulási megállapodások előnyeivel, a további jó együttműködéssel megspékelve - vélekedett Méhesné. Segítik a munkahelyteremtő beruházásokat, folytatják az iskola és az óvoda felújítását, pályázati forrást keresnek a tornaterem építésére. Javítják az utcák, a járdák állapotát, a felújított művelődési házat újabb tartalmakkal töltik meg, figyelnek a köztisztaságra, a rendezett településképre, a virágosításra. Szeretnék elérni, hogy a körzeti megbízott végre helyben teljesítsen szolgálatot, gondolnak a vízminőség javítására és a szennyvízelvezetés megoldására.

 

OLDALTÖRÉS: Pünkösdi néptánctalálkozó

 

 

 

Pünkösdi néptánctalálkozó

 

 

A Pünkösdi néptánctalálkozó a kora nyár jeles attrakciója a faluban: pompás felvonulással és fergeteges produkciókkal.
A Mezőföld Népi Együttes fontosnak ítéli a helyi táncok ápolását, hiszen a település két táncossal is büszkélkedhet, akik elnyerték a Népművészet mestere címet - emelte ki Köő Imréné (Marika), az együttes vezetője. Fekti József és Ulicza Jánosné  már eltávozott a földi létből, de táncaik és énekük (alapi táncok) felkerültek a szellemi kulturális örökség listájára. Az UNESCO által is ratifikált örökséget az Alba Regia Néptáncegyesület 2008-ban adta vissza a falunak. Eleik örökségét méltó módon ápolják, és szeretnék továbbadni a felnövekvő nemzedékeknek. Nem csak táncolnak és hagyományokat őriznek, de a faluban összegyűjtötték és kiállították a múlt eszközeit, tárgyait  a féltve őrzött kincseket. Tíz éve az aranyminősítésű együttesben három generáció táncol együtt, az egykori pávakörösök, a fiatalok és a gyerekek. Jelenlegi tánckoreográfiáik a mezőföldi, kalocsai, szatmári és sárközi táncok, mostanában ismerkedtek, ismerkednek  hiteles oktatók segítségével  az isaszegi és a magyarbődi anyaggal. 

 

OLDALTÖRÉS: Szépre, jóra tanítani

 

 

 

Szépre, jóra tanítani

 

 

 A kétlépcsős modell egyszerű: az alapismeretek mindig a diák birtokában legyenek  a többit pedig tudja, hol találja meg. Pályáján ezt az alapelvet követte. Tanár úr és Herr óvó néni  ma is így szólítják őket faluszerte. Kedvesen, tisztelettel és szeretettel. Budapestről 1956-ban az ELTE-ről, illetve Sopronból 1958-ban az óvónőképzőből érkeztek a faluba. A színjátszó körben ismerkedtek meg, és sorsuk egy életre összefonódott. Herr Ferenc és felesége, Julianna asszony együtt összesen csaknem nyolcvan esztendőt töltött el a gyerekek között. Nevelték őket szépre, jóra, tanították történelemre és földrajzra. Feri bácsi a fejtörők, a rejtvények mestere: vizsgálódásai, feljegyzései, összehasonlításai, elemzései füzethalmokat töltenek meg. Julika néni köt, horgol és hímez, csodaszép népművészeti munkái Európa számos országába és a tengeren túlra, Kanadába is eljutottak. Herr óvó néni a Margaréta Nyugdíjasklub agilis vezetője, a szobaablakból az utca túloldalán levő klubhelyiségre lát. Alap igazi otthonukká vált.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- A település lélekszáma: 2100 fő. Területe: 48,31 négyzetkilométer.

- Képviselő-testület: Méhes Lajosné polgármester, Gubik Zoltán alpolgármester, Bölcskei Jenőné, Erős Gábor, Salamon Lajos, Suplicz Attila, Zuppon Andrea. Körjegyző: Nyikosné Kat-zenberger Erika.

- Alapi Általános Iskola (a cecei iskola tagintézménye): 131 fő, vezető: Bauerné Kaszás Veronika. Alapi Óvoda és Egységes Óvoda-Bölcsőde (székhelyóvoda): 61 fő, Pekarek Istvánné óvodavezető. Művelődési ház. Egészségügyi központ.

- Mészáros János katolikus plébános, Szabó Julianna református lelkész.

- Civil szervezetek: alapítványok, népi együttes, nyugdíjasklub, polgárőrség, sportegyesület, vadásztársaság.

- Testvértelepülés: Pereszlavszkij (Oroszország).

Helyi értéktár

- Helyi védelem alatt áll a katolikus és a református templom.

- Épített örökség: Salamon-kúria, Petrás-kúria (Tavaszmajor), régi házak, világháborús emlékművek.

- Természeti örökség: rétek a Natura 2000 természetvédelmi területen.

- Hírességek: Arany László, Szalay Gizella.

- Hagyományok, rendezvények: tavaszköszöntő bál, országos díjugrató lovas verseny, pünkösdi fesztivál, vadásznap, kistérségi amatőr kulturális fesztivál, szüreti felvonulás és bál, sportbál, idősek napja, adventi rendezvények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!