Hírek

2017.03.29. 19:36

Mikula Lajos lemondásra szólította fel a polgármestert

Aba - A képviselő-testület kedden egyhangú szavazással fegyelmi eljárást indított Kossa Lajos polgármester ellen, mert 10,7 millió forint tartozást halmozott fel az önkormányzattal szemben.

V. Varga József

A grémium keddi ülésén háromfős fegyelmi bizottság alakult, tagjai Bor József Dezső, Mikula Lajos és Takács Zoltán.

A képviselő-testület 3:2 arányú szavazással kényszerszabadságra küldte Kossa Lajos polgármestert. Ezt Fábián Judit, Mikula Lajos és Takács Zoltán szavazta meg, Bor József Dezső és Pukliné Tündik Tünde szavazott a szabadságolás ellen. A fegyelmi bizottságnak 30 napja van a vizsgálat lefolytatására, Kossa Lajos szabadsága alatt a polgármesteri teendőket Takács Zoltán alpolgármester látja el.

Ujszászi György Szabolcs jegyzőtől megtudtuk, hogy a fentiekről tájékoztatta a megyei kormányhivatalt, és bejelentést tett az illetékes Székesfehérvári Rendőrkapitányságnál. A polgármester március 27-én visszafizette fennálló tartozását - tette hozzá a törvényesség őre.

Takács Zoltán alpolgármester (b), Pukliné Tündik Tünde képviselő és Kossa Lajos polgármester. Fegyelmi vizsgálat kezdődött Fotó: V. Varga József

A polgármesteri feladatok ellátásával megbízott Takács Zoltán alpolgármester ismerkedik a számára új helyzettel, s a történésekhez egyelőre nem kívánt hozzátenni tegnap semmit.

Kossa Lajos lapunk érdeklődésére elmondta: áll a fegyelmi vizsgálat elé, s bízik a képviselők bölcs döntésében. Reméli, hogy a közösség figyelemmel lesz esetében a hosszú évek alatt végzett elhivatott munkájára.

Mikula Lajos képviselő keményen fogalmazott:

- A jegyző és a pénzügyi vezető tájékoztatása alapján egyértelmű, hogy a polgármester éveken keresztül megsértette a gazdálkodási szabályokat. Ezzel a cselekedetével szégyent hozott Abára, erkölcsileg és emberileg alkalmatlan arra, hogy a települési közösséget képviselje. Lemondásra szólítottam fel Kossa Lajost, de a lemondás elmaradt. Képviselőként mindent el fogok követni, hogy mielőbb váltás legyen Abán a polgármester személyében.

Számvevőszéki jelentés a kisvárosról

Az Állami Számvevőszék februári jelentésében súlyos képet festett Abáról. Megállapította, hogy az adósságrendezési eljárás végrehajtása során a nem szabályszerű feladatellátás veszélyeztette a célok elérését. A hitelezők követelését az önkormányzat nem elégítette ki teljeskörűen, s így nem állt helyre a fizetőképesség. A pénzügyi egyensúly az adósságrendezést követően sem volt biztosított, a bevételek nem fedezték a kiadásokat. A hitelezők 3,4 milliárd forint ki nem fizetett kötelezettség teljesítésére nyújtottak be igényt. Az ÁSZ intézkedési terv elkészítését írta elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!