Hírek

2009.07.21. 02:29

A mi arcunk az utcai járőr - interjú Simon László rendőr-főkapitánnyal

Székesfehérvár - Élhetőbb, biztonságosabb megyét szeretnénk - szögezte le a beszélgetés elején a megye rendőr-főkapitánya. Simon Lászlót a létszámról, a polgárok által érzekelt gondokról, a tervezett jogszabályi változtatásokról, és néhány, nagy felháborodást kiváltó bűnügyről is kérdezte a lap munkatársa.

Tribolt Lajos

- Milyen a főkapitányság létszámhelyzete?

- A főkapitányság és a hat kapitányság létszámhelyzetében megállt a lejtmenet, ami korábban volt jellemző, főleg ami a közterületi létszámot illette. Sőt, 2009 első felében néhány százalékos közterületi jelenlét-emelkedés volt. Ez ugyan még nem számottevő mérték, de pozitív tendenciát jelez. Persze az elmúlt fél évben még mindig jelentkeztek rendőrök, hogy a rendkívüli nyugdíjba vonulást válasszák, ennek ellenére sikerült a létszámpótlásban előrelépni. Töltöttünk fel körzeti megbízotti állásokat, hoztunk létre újakat, így a rendőri közterületi jelenlét emelkedett. Ez fontos, hiszen élhetőbb, biztonságosabb megyét szeretnénk.

- Van nálam egy panaszos levél, amelyben azt szerepel, hogy az illető vidéken élő szülei felhagytak a kertműveléssel, mert mindig, mindent ellopnak tőlük. Az ilyesmi nagyon rontja az emberek közérzetét...

- A csekélyebb mértékű ügyekben kell hatékonyabbnak lennünk, de nem is csupán a rendőrségnek, hanem a tágabb értelemben vett rendészetnek, hiszen szorosan együtt kell működnünk a helyi önkormányzatokkal, a helyi jegyzőkkel, mert a húszezer forint értékhatár alatti lopások szabálysértési ügyei oda tartoznak. Most ugye ebben is terveznek változtatást. Remélhetőleg a rendőrség kap lehetőséget, hogy ilyen ügyekben is eljárjon. Ha felhúzzák az újkrumplit, elviszik az uborkát, akkor is legyen jogunk nyomozni. Valamikor ugyanis ez így volt. Emlékszem a szakmai múltamból, hogy nyomoztunk ilyen ügyekben, aztán lefoglaltuk az elvitt zöldséget és krumplit, kihallgattuk az elkövetőt, végül az iratokat továbbítottuk a jegyzőhöz, akinek már csak a büntetést kellett kiszabnia.


"Olyan rendőrséget szeretnénk, amely mindenkinek tetszik"
Fotó: FMH

- Lesz rá kapacitásuk, hogy ilyen ügyekkel is foglalkozzanak?

- Lesz. Fejér megyében mindent megteszünk azért, hogy legyen rá kapacitás. Az újonnan szerveződő körzeti megbízotti rendszert nyilván terhelni fogja, de akkor is csinálni fogjuk, mert ez a dolgunk. Nem mehetünk el szó nélkül a mellett, hogy valakinek a kertjét nyolcadszor fosztják ki, miközben neki a kert a megélhetésében is fontos szerepet játszik.

- Említette a körzeti megbízottakat. Be vannak töltve az állások?

- Jelenleg kilencvennégy-kilencvenöt százalékos a feltöltöttség, de további lépéseket is tettünk. Az országos vezetéshez felterjesztettem egy új állománytáblát, és új státuszokat kértem szakmai indoklással. Jó esélyünk van arra, hogy negyvenhét státusszal erősödjünk. Ebből a többi között a körzeti megbízotti hálózatot bővítjük, illetve a közterületi jelenlétet erősítjük. Székesfehérváron a közrendvédelmi alosztályt szeretném megerősíteni, mert az évek alatt mindig csökkent a létszámuk. Pedig a gyalogos rendőrök jelenlétére nagy szükség van. Ígértem a megyeszékhely önkormányzatának, hogy évente egy-egy körzeti megbízotti státusszal növelve helyreállítjuk a korábban jól működő rendszert. Most négy új státuszt szeretnék oda adni, a városi kapitánynak megvan a szakmai javaslata erre.

- Készült egy törvényjavaslat a közrend fenntartásában működő szervezetek munkájának újbóli szabályozására...

- Azt célozza a javaslat, hogy jobban működjenek együtt a különböző szervezetek. Valószínűleg rövid időn belül elfogadja a parlament. A tervezetben szerepel például, hogy a természetvédelmi őrök akár le is zárhatnak egy területet a természeti értékek védelme érdekében. Vagyis eszközöket is kapnak a munkájukhoz. Terveink szerint együttműködési megállapodások születnek majd a rendőrség és más szervezetek között. Ezek lehetővé teszik majd az információcserét, a közös ellenőrzéseket. Ez a törvényjavaslat a rendőrség és a közterület-felügyelet együttműködését is újraszabályozza. A közterület-felügyelet jogot kap térfigyelő kamerák működtetésére, persze a megfelelő garanciákkal.

- Felmerült az ötlet, hogy hozzanak létre településőri hálózatot. Itt a megyében már néhány helyen működött ilyen...

- Nagyon pozitív kezdeményezés volt itt Fejér megyében, hogy munkanélküli, de erre alkalmas embereket a munkaügyi központ támogatásával közmunka keretében településőrként alkalmaztak. Balsay István, a megyei közgyűlés alelnöke volt az ötletgazda. A sajtóból értesültem, hogy gondolkodnak településőri hálózaton. Azt vettem ki, hogy nem ugyanarról van szó, mint amit mi itt a megyében kitaláltunk. Az illetékesek majd döntenek. Egy biztos, én nyitott vagyok minden olyan együttműködésre, amely kiegészíti és nem helyettesíti a rendőrség munkáját. A rendőrség monopóliuma a bűnüldözés területén megbonthatatlan. De minden törvénytisztelő, a törvényes rendért tenni akaró állampolgárral együttműködünk.

- Úgy tűnik ma, hogy a lakosság biztonságérzete jobban romlott, mint ami talán indokolt lenne...

- Ez sajnos így van. Ezért év elején egy taktikai, munkamódszerbeli változás következett be a rendőrségnél. Abban biztos vagyok, hogy a biztonságérzet csökkenéséért nem csak a rendőrség felelős, hanem általában az egész hazai közállapot. A bűncselekmények száma egy adott területen nem feltétlenül meghatározója a biztonságérzet helyzetének, Sokszor a más helyen történt, figyelmet felkeltő esetek hatása nagyobb. Mondjuk egy egyház sérelmére elkövetett betöréses lopás közfelháborodást okoz, így a hatása jelentékenyebb. Ha egy településen a körzeti megbízott azt tapasztalja, hogy jelentősen romlott az emberek hangulata, akkor pluszrendőrt vezénylünk oda, fokozott ellenőrzéseket tartunk - lássák az emberek a rendőri jelenlétet.

- Milyen félévük volt?

- Nehéz. Éreztük, hogy feladatunk van. Ha statisztikailag nem is volt igazolható némely területen a közbiztonság romlása, de a közhangulat indokolta, akkor ott próbáltunk tenni valamit. Lehet, hogy a falu férfilakosságának a felét elbocsátották, s ezért romlott a közhangulat, de nekünk akkor is többet kell dolgozni, beszélgetni az emberekkel. Ezt a szemléletet nehéz volt elfogadtatni az állománnyal, sőt még mindig dolgozom ezen. Nehéz volt a gazdálkodásunk is, de hát ez mindenütt így van. Más területekről időnként felröppen a hír, hogy nincs benzin a rendőrautókban, nem fizetik a rendőri túlórákat. Nos itt, ha nehézségek árán is, de mindent ki tudunk fizetni. Az elmúlt öt év átlagához mérve az idei első félévben több túlórát fizettünk ki, több kilométert futottak az autóink. Ezt kell tennünk, ha láthatóbb, aktívabb rendőrséget szeretnénk. Alkalmazzuk a guroló akciókat , amikor mikrobusszal megyünk egy-egy településre. Ehhez persze kell a benzinpénz, kell a túlóra pénz.

- Említette az egyház ellen elkövetett betöréses lopást. Nyilván a ráctemplomra gondolt. Hogyan állnak a nyomozással?

- Még nem tudtunk a nyilvánosság elé állni, mert a nyomozás érdeke így kívánja. De sikerekről tudunk majd beszámolni, most azon vagyunk, hogy az eltulajdonított tárgyak teljes körét visszaszerezzük. Nagyon bizakodó vagyok ebben az ügyben.

- Készült egy lista a legveszélyeztettebb térségekről. A dunaújvárosi kapitányság területét is odasorolták...

- Minden évben készül lista és felmérés. Mikor még Fehérvár rendőrkapitánya voltam, megjelentek cikkek, hogy micsoda bűnözői város, hiszen az egy lakosra jutó bűncselemények száma a megyei székhelyek közül itt a legmagasabb. Igaz is volt a statisztika, csak az volt mögötte, hogy volt egy ügy, amelynek közel kétezer körül volt a rendbelisége. Ha jól emlékszem, valami szerzői jogi dolog volt. Nos az az egy ügy megdobta a statisztikát. Most valami hasonló történt Dunaújváros esetében is. Volt egy ügy, amely a statisztikában emelkedést hozott. De egyébként nem volt több lopás, nem volt több rablás, nem romlott a helyzet.

- Ercsiben volt egy tömegverekedés a közelmúltban. Romák vertek meg egy nem roma fiatal társaságot. Korábban egymás között is volt verekedés...

- Van egy feszültség a településen, ennek kezelését kiemelten végezzük. Az azonban irreleváns, hogy az elkövető vagy a sértett roma vagy nem roma. Magyar állampolgárokról van szó. Nekünk a bűncselekmények elkövetőit kell üldözni, származásra tekintet nélkül. Az tény, hogy van egy elkövetői kör Ercsiben, akikre oda kell figyelnünk. Ezt meg is tesszük, és kiemelten eredményesek vagyunk, de persze teendőnk még sok van. A konkrét ügyben a rendőrség az első perctől mindent elkövetett a tettesek felderítésére. Jelenleg tizenegy személy van eljárás alatt, többen előzetes letartóztatásban vannak.

- Váltsunk témát. Az emberek azt látják, hogy két rendőr egész napokat tölt azzal, hogy az Ady Endre utcában megbüntesse az engedély nélkül behajtókat, egy másik az utcazenész elküldésével bajlódik. Azt mondják sokan, nem ezzel kellene foglalkozni.

- Nézze, olyan rendőrséget nem szeretnék a megyében, amely mindenkinek tetszik. A városi kapitányt nyomatékosan kértem, legyen több rendőr a belvárosban. Az önkormányzat kérte, hogy a hatályos rendelet betartatásában működjünk közre. Nagyon helyes, ha a kollégáim fellépnek a szabálytalankodók ellen. Kell a belvárosba gyalogos járőr is. Egyetértek azzal is, hogy nem a békésen gitározók jelentik a fő problémát, de van önkormányzati rendelet, amely bizonyos helyeken tiltja a zenélést. Ha ennek betartását kéri a rendőr, akkor szabályosan jár el. Természetesen megfelelő hangnemben kell eljárnia. Ez azért is fontos, mert a mi arcunk az utcai járőr. Nem a főkapitány évenkénti nyilatkozata, fórumokon való részvétele alapján minősítenek bennünket, hanem a kis rendőr fellépése alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!