Hírek

2006.08.15. 02:28

A legártatlanabbak ismét szenvednek

Colombo - Veszélybe kerültek azok az árvák, akik a lapunk segítségével felépült gyermekotthon lakói. Srí Lankán az utóbbi időben kiújult, s ismét tombol az erőszak.

Tihanyi Tamás

Szörnyű katasztrófa jelzi a több évtizedes szingaléz-tamil polgárháború újabb mérföldkövét a vérengzés útján: negyvenhárom iskolás korú gyereklány esett áldozatul tegnap annak a bombázásnak, amelyet a Srí Lanka-i szingaléz többségű kormány légiereje hajtott végre az ázsiai sziget észak-keleti - tamil többségű - részén fekvő Mullaitivu járásban - adta hírül több hírügynökség, s ezek sorában elsőként egy, a tamil felkelőkhöz közelálló internetes lap.

A bombák egy árvaházat találtak el, amelynek lakói éppen elsősegélynyújtási tanfolyamon vettek részt. A támadásban hatvan lány megsebesült. Mullaitivu járás mélyen a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei elnevezésű, merényleteiről is hírhedtté vált gerillaszervezet által ellenőrzött területen belül fekszik.

A 2004 decemberében pusztító szökőárat követően kialakult világméretű segítségnyújtó akcióhoz lapcsoportunk, így a Fejér Megyei Hírlap is csatlakozott olvasóin és különböző cégeken, társadalmi szervezeteken keresztül. Egy árvaházat sikerült átadni 2005. december 7-én Colombo külvárosában, s nagyon sok Fejér megyei olvasónk fogadott jelképesen örökbe egy-egy gyermeket.

Az otthon lakóinak élete most veszélybe került: a sziget tamil részén bekövetkezett bombázás ugyanis könnyen vezetheti arra a gerillaszervezet vezetőit, hogy bosszújukat a szingaléz területen, akár egy hasonló jellegű intézménnyel szemben hajtsák végre. Mindez természetesen csak a legrosszabb eshetőség, de bekövetkezését szakértők nem zárják ki. Lapunk tegnap közvetve úgy értesült, hogy végzik feladataikat, de a helyzet, a légkör igen feszült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!