Hírek

2014.05.14. 16:40

A csodapogácsa titka: négyszer kell pihentetni

„Nagyi pogácsája” regionális találkozót tartottak szerdán a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban.

Sebestyén Lilla

Túrós, mákos, fetasajtos, omlós és fojtós, egyszerű és nagyszerű – a pogácsák „palettája” végtelen, a sima krumplistól egészen a szokatlan diós-mazsolásig terjed, így mindenki kénye-kedvére válogathat a receptek közül. Azonban, mint tudjuk, a remek süteményhez nem elég a jó összetétel, kell némi tapasztalat és egy nagy adag szeretet is. Utóbbiakból pedig kinek is lehetne több, mint a nagyszülőknek. Május 14- én nekik rendezett versenyt a Vasutas Nyugdíjas Klub a VOKE-ban.

A „Nagyi pogácsája” regionális kulturális találkozón egy háromfős szakmai zsűri értékelte a leadott sós süteményeket, és ahogy a bírálóbizottság elnöke, Rácz Jenő is elmondta: A nagyik negyedik alkalommal is feladták a leckét, nem volt könnyű dönteni!

Dénesné Hekkel Aranka lapunkhoz is rendszeresen küld be recepteket, így nem lepődtünk meg, amikor a zsűri neki ítélte a harmadik legfinomabb pogácsáért járó díjat (Fotó: Török Dániel)

– Idén is több mint százan jöttek el a találkozóra. A pesti, pécsi, celldömölki klubjainkból is sokan érkeztek és szerencsére neveztek is a hozott pogácsákkal huszonketten – mondta el lapunknak Borsi Sándorné a Vasutas Nyugdíjas Klub elnöke, aki még hozzátette: a kulináris megmérettetés mellett a rendezvény fő célja az ismerkedés és szórakozás, ezért több muzsikust is meghívtak. A közönségnek pedig nem kellett kétszer mondani, hogy ropjanak: a remek ételekkel már csak a nagyszerű hangulat vetekedett.

Ebéd után a helyezetteket is kihirdették. Harmadik lett: Dénesné Hekkel Aranka, a másodiknak járó oklevelet Pál Józsefné vehette át, a verseny győztese pedig Fenyvesi Gyuláné lett egy remek tepertős pogácsával.

Fenyvesi Gyuláné pogácsáját értékelték a legjobbnak (Fotó: Török Dániel)

Gyuláné elmondta: előtte nap este tizenegy órakor végzett a sütéssel, ugyanis ez a fajta ropogtatni való nem egy hamar készül el. Négyszer kell pihentetni így közel három órás a mutatvány.

– Az eredeti tervem egy medvehagymás változat volt, de a férjem lebeszélt róla, így ezt hoztam Nagykanizsáról – magyarázta a nyertes, majd a hozzávalókat is megosztotta lapunk olvasóival: 1kg liszt, 50 dkg margarin, 50 dkg darált tepertő, 4 dkg só, 5 dkg élesztő, kevés cukor 3 dl tejben megfuttatva, bors, töpörtyű krém és tojássárgája a pogácsa tetejére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!