Hírek

2017.09.03. 19:00

Etyeki piknik: Pincék, szőlők, borok, rózsák - Az elődök kincses szőlőhegye újra él

Etyek – Az újhegyi gasztrosétány minden évben újdonságokat kínál, amiben a legszebb a régiség. Érzelmes, illatos üzenet a múltból.

Zsohár Melinda

Szüret táján tartják az Etyeki pikniket a szervező és magát a rendezvényt megálmodó Rókusfalvy Pál kezdeményezése nyomán másfél évtizede az Újhegyen. Az egyre népszerűbb esemény legalább 12-15 ezer látogatót vonzott az idén, vont gyorsmérleget az egyik szőlőtulajdonos-borász, Debreczeni Kálmán. A ma használatos kifejezések egyértelműen utalnak rá, hogy napjaink igénye szerint alakítják ezt a sajátos helyszínt, a gasztronómiai kínálatot, az ételt-italt, s mellé a látványt, a programokat.

Garaguly pince
Fotó: Szabó Erika

Mária Terézia idején telepítették be német területről a svábokat nagy létszámban Etyekre, s ők hozták magukkal a szőlőművelést, a borkészítés tudományát. Az Etyeket körbeölelő hegyeket szőlővel telepítették tele, s gyönyörű présházakat emeltek pincékkel, amelyekből többszáz túlélte a történelem és az idők viharait. A kitelepítést, betelepítést, s a 20. század modernizálásnak nevezett, mindent elcsúfító építészeti rémálmait. Amúgy a mostani tulajdonosok legkevesebb három csoportba tartoznak: az őslakos etyekiek, a kevés pénzzel, jó ízléssel megáldott rajongók, s a máshonnan érkezetteké. Rókusfalvy Pál és több jeles borász, befektető beleszerettek, mondhatni felfedezték a sok szépséget, s elindult Etyek népszerűsége. Ne legyünk álszentek - új ültetvényekre, a régi présházak és pincék autentikus helyreállítására, a vonzó turisztikai kínálatra sokat kell áldozni. A jó ügy szolgálata azonban mindenkinek öröm. Hamarosan készen lesz az újhegyi gasztrosétány rusztikus látványt a korszerűvel párosító arculata, a Pannónia szíve program milliárdos beruházásával.

Fotó: Szabó Erika

A két nap mindenféle időjárása ellenére rengetegen érkeztek a hegybe, nézelődni, enni-inni. S a kínálat is ezerféle volt. Garaguly Tibor polgármester kicsiny présházához elhozta az Áts-pincészet Tokajból, a Balla-pincészet Erdélyből borait – mert itt rang jelen lenni. Gombai Szabolcs helyben érlelt kézműves pezsgőjét kóstolhatták az F. K. T. 1911. feliratú ó présházban – ő már a sokadik generáció itt, ha személy szerint nem is etyeki. Bent bálványprés, csakúgy, mint (a családdal 1946-tól etyeki) Kelemen Ferencnél. A régi tárgyak gyűjtője próbaszüretelt, mutatja a fokoló a fehérszőlő mustját: 20 fok! A kétdiplomás pénzügyi szakember Debreczeni Kálmán a tehetős és eltökélt fejlesztők egyike itt, birtoka látványos: minden kordonsor előtt rózsabokrok illatoznak, pincészete 21. századi színvonalú. Szekszárdon és Villányban kezdett fivérével, Etyek a „ráadás-szerelem". Árpás László sonkamester is impozáns körülményeket hozott össze, régit az újjal, minőségi étket a borral.

Dvorák Balázs és felesége, Krisztina itt is lakik, lépésről lépésre építik otthonos birtokukat. Házias ételeik népszerűek, élőzene, szíves szó jár melléjük. S persze nemcsak bor és pezsgő, de kézműves sör is készül Etyeken, pontosabban Botpusztán – Radányi Orsolya manufaktúrájában. A majdnem egy kilométernyi hosszan húzódó újhegyi soron órákat lehet eltölteni az őszi andalgással. S az óborok kóstolásával. Jövőre az etyeki pikniken az idei nyár termése bizonyítja majd, hogy semmi nem egyforma, s mégis milyen jó az állandóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!