Hírek

2017.05.20. 16:01

Horthy Miklós-szobrot avattak Kálozon

Káloz – Horthy Miklós kormányzó (államfő) történelmi megítélése máig heves vitákat vált ki. A rendszerváltást követően többször felmerült a rehabilitációja, de hivatalosan soha nem került rá sor.

V. Varga József

Az elmúlt években több szobrot is állítottak tiszteletére, de mindig magánkezdeményezésre, és általában magánterületen vagy kisebb településeken. Ezért is kíséri újra és újra fokozottabb érdeklődés a rá való emlékezést.

Horthy Miklós mellszobrát a Fejér megyei Kálozon, a Pongrácz Imre magántulajdonában levő Zichy-Széchényi-kastély parkjában állították és avatták fel szombaton délután. A szobor eredetileg Perkátára került volna, ám ott a kialakult tiltakozás miatt a képviselő-testület visszavonta korábbi engedélyét. Az ünnepség koszorúzással fejeződött be.

 

Szobrot állítottak Horthy Miklósnak a Fejér megyei Kálozon, a magántulajdonban levő Zichy-Széchényi-kastély parkjában szombaton. Az ünnepség méltósággal, mindenféle rendbontás nélkül zajlott le.

Murányi Levente, az 56-os Pesti Srácok Intézetének igazgatója beszédében felhívta a figyelmet: Horthy olyan sorban áll nemzeti nagyjaink között, mint Hunyadi és Kossuth, ám neki nem „csupán” a törökökkel és a Habsburgokkal, hanem a fél világgal meg kellett küzdenie.

 

A Magyarország egykori kormányzóját ábrázoló mellszobrot a kastély tulajdonosa fogadta be. Az ünnepélyes szoboravatón háromszázan vettek részt, benépesült a kastély parkja. Felvonult az Új Magyar Gárda, a famatuzsálemek árnyékában zászlók lobogtak.

Az adományozók korábban Perkátán tervezték felállítani Horthy Miklós szobrát, ám a tiltakozás miatt a képviselő-testület végül visszavonta korábbi engedélyét. Ekkor került a képbe Káloz.

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy Miklós Társaság elnöke a rendezvényen azt mondta, további szobrokat kívánnak állítani Horthy Miklósnak, terveik szerint a nyárig még hármat.

 

Az előzmények:

Kerülnék a konfliktust: Perkátán nem avatnak Horthy-szobrot

Új helyszínen avathatnak Horthy-szobrot

A magánkézben levő kálozi kastély parkjába kerülhet a Horthy-szobor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!