Hírek

2017.05.16. 16:07

Új helyszínen avathatnak Horthy-szobrot

Perkáta - Információink szerint mégis megtartják szombaton a Horthy-szobor avatóünnepségét. Ám új helyszínt keresnek.

Bokros Judit

Amint azt korábban megírtuk: Perkátán adományozók fölajánlották az önkormányzatnak Horthy Miklós jelenleg magántulajdonban lévő mellszobrát. A testület áprilisi ülésén döntött arról, hogy biztosítja a közterületet az alkotásnak, s kifejezte: ezzel semmilyen történelmi, politikai állásfoglalást nem tett.

A tervezett és vitatott szoborállítás miatt azonban Perkáta időközben országos médiafigyelem középpontjába került, s miközben már elkezdett készülni a szobor talapzata, helyiek tiltakozó petíciót nyújtottak be annak felállítása ellen az önkormányzathoz.

A testület végül hétfői ülésén úgy döntött: visszavonja korábbi döntését, így a szobor felállítása nem valósulhat meg közterületen. A polgármester, Somogyi Balázs arra kérte az adományozókat, hogy magánterületen se állítsák föl a szobrot.

Kedden azonban azt az információt kaptuk, hogy mégiscsak tartanak avatóünnepséget a Horthy-szobornak. Felkerestük az adományozók egyikét, aki – ismét név nélkül – azt nyilatkozta lapunknak: az önkormányzat döntését, a demokrácia jegyében kénytelenek elfogadni. Ám a szobrot továbbra is szeretnék felállítani. Mivel ez nem valósulhat meg a tervezett közterületen, ezért jelenleg új, Perkátán kívüli helyszínt keresnek.

A szoboravató iránt az elmúlt hetekben hatalmas lett az érdeklődés – tudtuk meg az adományozótól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!