Hírek

2017.05.31. 19:07

Feltrében jártak a huszárok

SZÉKESFEHÉRVÁR A Fehérvári Huszárok Egyesülete az olaszországi Kék Szalag Szövetségtől meghívást kapott I. világháborús megemlékezésre.

- Egyesületünk négy tagja utazott ki május 20-án a megemlékezésre. Megálltunk Budanjenben, ahol tisztelegtünk Rostás Pál huszár szobránál. A kis kitérő után folytattuk az utunkat Feltrébe, ahol is a Zanatelli laktanyában való gyülekezéssel kezdődött a megemlékezés - kezdte a beszámolót Páli Csaba hagyományőrző huszár, alezredes, majd hozzátette: - Az osztrák és olasz hagyományőrzőkkel találkoztunk, mintegy 150-en álltunk az alakuló téren - fogalmazott.

- Feltre polgármestere köszöntötte a megjelenteket a városházán. Köszöntőjében kiemelte, hogy amikor a magyar alakulatok 1915 májusában elfoglalták a várost, a parancsnokok kiadták, hogy a polgári lakossággal kulturáltan, emberségesen kell viselkedni. Ezt be is tartották.

A Kék Szalag Szövetségtől kaptak a fehérvári huszárok meghívást a megemlékezésre Fotó: egyesület

- IV. Károly az óvárosban is járt, ahol is kitüntetéseket adott át az arra méltóknak. Ennek emlékére a teret, ahol ez történt, Károly térnek hívják a mai napig, így emlékezve, tisztelegve az utolsó magyar királyra.

- A polgármesteri fogadást követően felvonultunk a „német katonai temetőbe". Másnap, május 21-én szentmisét tartottak az elesettekért. A laktanyából menetet hajtottunk végre a világháborús emlékműhöz, ahol zászlófelvonás és a himnuszok után koszorúzott a Kék Szalag és Fekete Kereszt Szövetség. Ezt követően a városi temetőbe vonultunk az osztrák katonai parcellához, ahol nagyon sok magyar katona is alussza örök álmát. Mi is elhelyeztük koszorúnkat a központi síremléken - mondta el Páli Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!