Hírek

2017.04.09. 14:26

Egy kiállítás gépei, avagy így ismerkedtek az iszkai másodikosok a földműveléssel

Zazi még csak másodikos, de édesapjának köszönhetően már jártas a földművelésben. Ismereteit rendhagyó foglalkozás keretében osztotta meg osztálytársaival.

B. Kiss László

Különleges kiállítás nyílt az iszkaszentgyörgyi kastélyiskolában. Az intézmény tanulójának, a második osztályos Dávid Zalánnak szokatlan hobbyja van: mezőgazdasági munkagépek nagyobbacska makettjeit gyűjti. A valósághű játékokat Kissné Szonn Ibolya, az igazgató ötlete nyomán tették közreszemlére, de nem akárhogyan. Az osztály két tanítója, Kissné Kalász Tünde és Bukovszki Bálint közreműködésével megépítették „Zazi farmját”. (Zalánt Zazinak becézik.) Itt a gépeken kívül kis zsákocskákban elhelyezték például a különböző gabonák magvait, és vetettek is belőlük. Asztagok, bálák is találhatók a nagyméretű, rögtönzött „terepasztalon”. A maketteket pedig magyarázó felirattal látták el. Amikor ezzel elkészültek, az osztály „kirándulást tett” az osztályteremben található gazdaságban. A kalauz természetesen Zazi volt, aki minden gépről elmesélte, hogy az mire való. A rövid előadás – az én példám is bizonyíthatja – felnőttek számára is tanulságos.

Dávid Zalán, azaz Zazi kezében egy kombájnnal. Mögötte osztálytársai próbálják ki az interaktív foglalkozás keretében a  maketteket Fotó: B: Kiss László

– Az iszkaszentgyörgyi iskolában nagy hangsúlyt fektetünk a természettudományos ismeretek oktatására. Fontosnak tartjuk, hogy a diákjainak az itt eltöltött nyolc év alatt a mindennapi életben is jól használható tudásra tegyenek szert – mondta el Szonn Ibolya Mária. – Ahhoz, hogy világunk élhető és fenntartható maradjon, nagyban hozzájárul a földművelés, a gazdálkodás is. Hamvas Bélánál olvastam, hogy „ az embernek nem szabad elfelejtenie a babvetés tudományát”. A mezőgazdasági munkák során az ember évezredes teremtő ereje napi szinten nyilvánul meg. Az iszkaszentgyörgyi ugyan falusi iskola, de az itt élők közül sincs mindenki tisztában azzal, hogy milyen nehéz, viszontagságos munka a földművelés, aminek eredményeként kerül kenyér az asztalunkra. A kiállítás, „Zazi farmjának” megismerése révén a gyerekek már tudni, érteni fogják, hogy mi történik akkor, amikor egy munkagépet látnak a határban – fogalmazott az igazgatónő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!