Hírek

2017.02.05. 16:47

Az Országos Diáktanács megalakulását szorgalmazzák

Míg szombaton szekcióüléseket tartottak az Országos Diákparlament résztvevői, vasárnap átadták a fiatalok megfogalmazott javaslataikat a kormány képviselőjének.

Laci Patrícia

Korábban megírtuk, hogy ismét Székesfehérvár adott otthont az Országos Diákparlamentnek – röviden ODP –, amelyre több mint 300 tanuló képviselte magát az ország minden tájáról. A pénteki nyitónap plenáris üléssel, a szombat pedig szekcióülésekkel folytatódott, amelyeken a diákönkormányzatok tagjai a működésükről, belső és külső kommunikációjukról, a közösségi szolgálat tapasztalatairól, az iskolákon, kollégiumokon belüli konfliktusokról, s azok kezeléséről, illetve a pályaválasztásról tárgyaltak a csoportok, majd kifejtették a saját véleményüket a felsorolt témákban.

Fotó: Molnár Artúr

A húsz csapat álláspontjából kiindulva a fiataloknak sikerült összeállítani a javaslataikat a zárónapra. Az ajánlásokat vasárnap fogadták el a küldöttek, ezután pedig átadták a véglegesített javaslatokat Palkovics László oktatásért felelős államtitkárnak. A diákok összesen ötven pontban fogalmazták meg az ajánlásaikat, például igényelték az Országos Diáktanács felállítását, amelynek segítségével a fiatalok még jobban képesek lesznek képviselni a véleményüket, sőt, szeretnék, ha a diákparlament nem három, hanem két évente, míg a megyei diákparlament évente ülésezne. Az ajánlások között kitértek még az érettségi követelményrendszerére, emellett a megyei diákönkormányzatok támogatására is.

A vasárnapi plenáris ülés után Cser-Palkovics András polgármester egy sajtótájékoztató keretében elmondta, fontos, hogy a szakemberek elsőkézből, azaz a diákoktól tudják meg, hogy mégis milyen problémák foglalkoztatják őket, s mik az ő javaslataik egy-egy témában.

Palkovics László államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, a javaslatok jelentős része szerepel az oktatás jelenleg folyó átalakításának, továbbalakításának kérdései között. A diákok javaslatait lehet támogatni, ám ezeknek a finanszírozási, illetve a jogszabályi hátterét a parlamentnek kell megalkotnia.

Nevezetességekre vadásztak a diákok

A diákparlament résztvevőinek játékos feladatban is volt részük. Az Ismerd meg Fehérvárt! című versenynek az volt a lényege, hogy a tanulóknak mobilapplikáció segítségével kellett megtalálniuk a szobrokat, nevezetességeket a belvárosban, tudtuk meg Pretz Zsuzsanna Felíciától, aki az Országos Diákparlament ideje alatt a szervező csapatot erősítette. Összesen tíz nevezetességet kellett megtalálniuk a fiataloknak. Sőt, miután sikerült egy-egy művet felfedezniük, még szelfit is kellett készíteniük az alkotással. Azok közül, akik sikeresen megoldották a feladványt, a plenáris ülés végén értékes nyereményeket sorsoltak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!