Hírek

2017.02.01. 20:40

Fejlesztések az élőhelyek védelméért

Dinnyés - Több mint ötszázmillió forintot fordítanak a kiemelt jelentőségű élőhelyek Fejér megyei fejlesztésére és bemutatására. A projekt négy, országos jelentőségű, természetvédelmi oltalom alatt álló területet érint.

Szabó Zoltán

A Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület, a Velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Terület, a Sárréti Tájvédelmi Körzet és a Sárvíz-völgye Tájvédelmi Körzet újul meg az elkövetkezendő években, 2020. december 31-ig. A Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a Mezőföld Fejér megyei területére a több évszázados tájhasználat következtében mára az intenzív mezőgazdasági - különösen szántóföldi - gazdálkodás nyomja rá a bélyegét. ebben a környezetben természetvédelmi szempontból különösen fontosak, kiemelt szerepet kapnak a még fennmaradt vizes élőhelyek.

V. Németh Zsolt államtitkár és Füri András, a nemzeti park igazgatója a tegnapi tájékoztatón
Fotó: Molnár Artúr

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Miniisztérium környezetügyért, agárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kiemelte: a korábbihoz hasonlóan a most következő időszakban is összesen 38 milliárd forint áll rendelkezésre természetvédelmi fejlesztésekre, emellett több milliárd forint áll rendelkezésre a látogatóközpontok kiépítése is megvalósul. Körülbelül 100 ezer hektáron folytatódik országszerte a leromlott élőhelyek állapotának javítása. Hozzátette, hogy az ökoszisztémák feltérképezését követően a természetvédelmi monitoring feltételeit is megteremtik.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója, Füri András megemlítette, hogy 2007-2015 között 5,2 milliárdot fordítottak fejlesztésekre, amelyeket 2017-2023 között is folytatnak, összesen 7,5 milliárd forintból. Ennek része a vizes élőhelyek védelme projekt is, amely bruttó 530 millió forintból valósul meg. Az említett négy természetvédelmi terület közül mind a négy Natura 2000 kijelölés alatt áll, két terület pedig egyben a Ramsari Egyezmény hatálya alatt is áll. A fejlesztések egyik célja az oltalom alatt álló helyek állapotjavítása, az optimális vízszintszabályozás, az élőhelyek, a hozzájuk köthető vízi madárfajok számára kedvező ökológiai állapot biztosítása. A négy területen egyebek között a vízutánpótlást biztosítják zsilipek és töltések javításával. Kopár fészkelő sziget kialakítását tervezik, illetve megfigyelőtornyot építenek. Nyílt vízfelületet létesítenek a madármegfigyeléshez,visszaállítják a szikes tószegélyt, felszámolják a belső csatornákat. Felújítják az átereszeket, szikes tavi és pusztai élőhelyeket helyreállítják, a műtárgyak felújításával a vízháztartást javítják.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!