Hírek

2017.01.31. 13:52

Szokatlan vizekre evezett a Csákvár Ifjúsági Díj idei kitüntetettje

Csákvár – Kitartás, szorgalom és persze tehetség jellemzi a „Csákvár Ifjúsági Díj” idei kitüntetettjét. Möntör Máté versmondással kezdte s a jazzig jutott. Álmokból pedig még van bőven.

S. Töttő Rita

Az idei  évben a „Csákvár Ifjúsági Díja” kitüntető címet Möntör Máté László kapta. Az 1992-ben született fiatalember általános iskolai tanulmányait a 6. évfolyam befejeztéig Csákváron végezte.  Mint kiderült, már akkor kitűnt kortársai közül szép beszédével, a versekhez való jó érzékével. Számtalan első helyet és helyezést szerzett a vers- és prózamondó, illetve a  szépkiejtési versenyeken, melynek köszönhetően iskolájának és Csákvárnak is jó hírnevet szerzett. Később a Tóparti Gimnázium hatosztályos tagozatán folytatta tanulmányait, ahol szintén szép sikereket ért el versmondásával.

Máté azonban nem állt meg a szépkiejtésnél, a zene is vonzotta ugyanis. Ezért   gitározni kezdett a Hang- Szín- Tér Művészeti Iskolában, melyhez az alapokat még Csákváron szerezte a zeneiskolában. Szép lassan  átpártolt a zenéhez, és a jazz kezdte érdekelni. Az – egyébként jeles – érettségi után három éves zenei szakképző iskolába járt, ezzel párhuzamosan pedig  bekerült a Snétberger Zenei Tehetség Központba. Majd sikeresen felvételizett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre jazz-gitár művész és gitárpedagógus szakra.

Fotó: Némedi István

Máté most  a harmadik évfolyam hallgatója és nagy odaadással, szorgalommal tanul. Nem véletlen hát, hogy  2014-től Klebelsberg- ösztöndíjas, 2016-ban pedig elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt Nemzeti Tehetség Program ösztöndíját.

– Viszonylag korán sikerült eldöntenem, mi foglalkoztat – emlékezik vissza a kezdetekre Máté, aki már akkor tudta, hogy  ha valamit csinál, akkor azt úgy tegye, hogy méltón tudja vállalni azt mások előtt is. Máténak tehát a Zeneakadémia volt az elsődleges cél, azóta ez, ahogy fogalmaz „fix álom” - az összes többi dolog az életében, a  színházi munkák,  produkciók, fellépések, lemezek pedig e köré épülnek. A fiatal díjazott családjában  nincs múltja a zenének, mégis minden, amit eddig elért és amiért eddig dolgozott, valamiféle determináltságnak köszönhető, amely határozottan irányította  céljai felé.

– Sokszor elképzeltem, hol fogok tanítani, fellépni, s mostanra már több ilyen álmom az életem részévé vált. Ezt szeretném továbbra is vinni – teszi hozzá Máté, aki jelenleg is több  produkcióban vesz részt a tanulás mellett. A legaktuálisabb formáció számára most egy orgona trió, amely egy éve alakult, s amellyel két nagylemezt vettek már fel. De van egy Zeneakadémiás jazz csapata, amellyel fellépnek, és egy színházi produkcióban is részt vesz. Számára új terep továbbá az a két popzenei produkció, amelyben Dér Henivel, illetve Cserpes Laurával dolgozik együtt. – Újfajta munka volt ez számomra, viszont sok mindent tanultam tőlük – árulja el utóbbiról a fiatalember. De a felsorolásnak még nincs vége, Máté ugyanis szólóban is fellép, valamint duót alkot Bazsinka Ágnessel  is egy másik produkcióban. Máté a csákvári díjra nem számított, viszont, mint mondja, nagyon örül neki: – Nagy elismerés ez a díj számomra, s jól esik, hogy a szülővárosomban gondolnak rám, hiszen minden, amivel foglalkozom, innen indult és nagy értékként őrzöm azóta is az itteni tanárok, emberek segítségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!