Hírek

2017.01.25. 21:35

Ovi-Zsaru: Bábokkal a bűnözés ellen

Székesfehérvár - Új karakter csatlakozott az Ovi-Zsaru program kézbáb szereplőihez: mostantól Rosszcsont Rozi is a bűnmegelőzési család része.

Szanyi-Nagy Judit

Az Ovi-Zsaru program célja, hogy az óvodás gyermekeknek az életkori sajátosságaiknak megfelelően, bábok segítségével, játszva tanítsák meg a pedagógusok az alapvető társadalmi szabályokat. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályáról indult programban Rosszcsont Ricsi és Rendőr Robi mellett Rosszcsont Rozi, Ricsi testvére is segít. Jelenleg hétszáz óvodában tanítják a gyermekeket a bábokkal.

 

Az alaptematika az Ovi-Zsaru program 2005-ös indulásakor írott módszertani segédlet, amely 2008 óta nemcsak megyénkben, hanem országosan is megtalálhatóvá nőtte ki magát. Tavaly szeptembertől az Országos Rend-őr-főkapitányság által kiajánlott programként tartják számon, amely azt jelenti, hogy minden rendőrkapitányságnak foglalkoznia kell a projekttel, támogatnia kell, hogy a lehető legtöbb óvodába eljusson.

- Fejér megyében közel hatvan óvodában működik az Ovi-Zsaru prevenciós prog-ram, de megpróbáljuk bővíteni a résztvevők körét. Így most márciusban ismételten meghirdetjük - mondta el Vörös Ferencné rendőr alezredes. - A program kezdete előtt az óvónőknek felkészítő foglalkozáson kell részt venniük, ezt hirdetjük meg tavasszal - tette hozzá. A márciusi továbbképzésen részt vevő óvónők valószínűleg szeptemberben kezdhetik majd el a programot aktívan, amelyhez a módszertani ajánló mellett bábok, egy CD és matricák járnak.

- A harmadik kézbábot, Rosszcsont Rozit, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács finanszírozásával ingyen kapták meg a 2016 decemberéig jelentkezett óvodák. Ezek az eszközök idén januártól térítés ellenében lesznek beszerezhetők, viszont annyiszor és annyi csoportban használhatják azokat az óvónők, amikor és akiknek szeretnék. Ezeknek az eszközöknek a díja bruttó tizenötezer forint - mondja Vörös Ferencné. Az alaptematikát további két programmal bővítették: a környezetvédelemmel és az óvodai erőszakmentességgel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!