Hírek

2016.12.13. 12:17

Már váltják a régi 20 ezreseket! Panaszosunkat azonban elutasították

Fejér megye – Régi típusú 20 ezreseit szerette volna kicseréltetni olvasónk egy vidéki postán. Erre azonban nem kaptak lehetőséget, megtagadták kérésüket. Vajon az azonnali elutasításon kívül tehetett-e volna mást is a postáskisasszony?

S. Töttő Rita

Egy kis Fejér megyei falu postáján járt olvasónk, illetve az ő felesége, aki öt 20 ezrest szeretett volna    beváltani az újfajta 20 ezresre. Olvasónk tudja ugyanis, hogy hamarosan eljön az idő, amikor már nem fizethetnek a régi bankókkal, és arra gondoltak, hogy egy kis faluban hol máshol, mint a postán intézik el az ügyet. Ám amikor kérésüket megtagadták, megdöbbentek.

A Magyar Nemzeti Bank a régi típusú 20 ezer  forintos címletű bankjegyeket a forgalomból valóban kivonja. A bevonás vonatkozik a 2001. február 1-jén kibocsátott 20 ezer  forintos címletű bankjegyekre, valamint a 2009. április 15-én kibocsátott – a bankjegy elő- és hátoldalán sárga színű köröket tartalmazó – 20 ezer  forintos címletű bankjegyekre is. Persze nem kell sietni, ugyanis a  forgalomból történő bevonás határnapja: 2017. december 31-e lesz.  Eddig a  régi típusú 20 ezer forintos címletű bankjegy törvényes fizetőeszköznek minősül, nyugodtan lehet vele vásárolni.

A Fejér Megyei Hírlap kérdésére a Magyar Posta kommunikációs osztályának vezetője, Apáti Tóth Kata azonban elárulta: a postának csupán annyi teendője van e kérdésben, hogy a régi típusú 20 ezer  forintos  bankjegyeket 2017. december 31-ig az ügyfelektől a fizetések során elfogadja, de kifizetésekhez, illetve visszaadásokhoz már nem használja fel.

– A bankjegyek becserélésére 2017. december 31-ig jogszabály nem kötelezi a Magyar Postát, azonban az adott postán a rendelkezésre álló készlet erejéig régi típusú 20 ezer  forintos címletű bankjegynek új típusúra cserélését megteheti az adott posta, ha van rá lehetősége – hangsúlyozta a kommunikációs vezető, aki hozzátette: ám ha   az adott postán a normál kifizetésekhez szükséges bankjegyeken túl nincs új 20 ezer forintos bankjegy készleten, a posta a cserét nem tudja teljesíteni.

Panaszosunk szerint semmilyen információt nem kaptak a hölgytől a postán a témában, egyszerűen csak elutasította őket.

– Nekünk van autónk, így be tudtunk menni egy székesfehérvári bankba, hogy cseréljünk. De ugyanezt egy buszozó idősebb néni, bácsi  nem biztos, hogy meg tudja tenni. Szerintem előfordulhat, csak a postáskisasszony jóindulatán múlik, hogy eleget tesz-e az ügyfél kérésének vagy sem – tette hozzá olvasónk. Panaszt pedig nem is tudtak tenni, erre nem adott lehetőséget a helyi posta alkalmazottja. Noha erre is kell, hogy legyen mód, bármi egyébről legyen szó. Van is – tájékoztatott Apáti Tóth Kata: –  Természetesen minden beérkező panaszt kivizsgálunk, ehhez arra van szükség, hogy az adott problémával kapcsolatban az ügyfél hivatalos panaszt tegyen. Erre lehetősége van minden állandó postai szolgáltató-, illetve ügyfélszolgálati helyen személyesen, illetve központi ügyfélszolgálatunknál telefonon vagy levélben. Amennyiben a panasz megalapozottnak bizonyul, a Magyar Posta a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően kártérítést köteles fizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!