Hírek

2016.11.08. 17:05

Rövidlátást okozhatnak a kütyük

Ha sokat bámuljuk az okostelefonok, tábla gépek, laptopok képernyőjét pár éven belül szemüvegre lesz szükségünk.

Sebestyén Lilla

Egy két-három éves gyermek már gondolkodás nélkül képes feloldani egy telefonzárat, kikeresni a képgalériát, fotózni, bekapcsolni a számítógépet és elindítani egy mesét. Utóbbin, nem is érdemes csodálkozni.

A mai kisgyerekek úgy nőnek fel, hogy körülöttük minden felnőtt ezeket az eszközöket használja: anya telefonál apával, levelezik a barátnőkkel, megnézi a menetrendet az interneten, a nagyszülők lefotózzák a kis tesót.

Természetes tehát, hogy ellesnek pár dolgot, még akkor is, ha a szülő nem adja szánt szándékkal a kezükbe a telefont, vagy a táblagépet.

A szülőknek más és más a hozzáállása ebben a kérdésben. Bakó-Havadi Kinga például egyáltalán nem engedi a gyerekeknek, hogy otthon játszanak a telefonnal vagy a laptoppal.

Nehéz teljesen megtiltani egy gyereknek, hogy ne nyúljon a csábító ketyerék után. Valószínűleg nem is célravezető egy bizonyos kor után a teljes tiltás, hiszen ma már nem csak otthon, az iskolákban is egyre nagyobb teret hódítanak ezek a mini számítógépek

Fotó: Koppán Viktor

 

– Nálunk ez abszolút tabu. A nagyszülőknél van egy táblagép, amin játszik a nagyobbik kislányunk, Hanna. Azonban csak egy órára kapja meg, és kizárólag akkor, ha jól viselkedett. Egy évvel ezelőtt kezdett el érdeklődni a kislányunk a kütyük iránt, mindenki mobilját el akarta venni, és amikor nem adták oda neki, hisztizett. Ezek után úgy láttam jónak, ha mostantól mindenkit megkérek: semmilyen esetben se adja oda a mobilját. Most már nagyobb, és megérti, ha azt mondom, ennyi volt mára, így – szájhúzogatva ugyan – de a papáéknál megkapja a táblagépet – magyarázza Kinga, aki azt is hozzáteszi: sajnálja, hogy a gyerekek egy ilyen, kütyük uralta világba születtek bele. Az a környezet, amiben ő nőtt fel, teljesen más volt.

Sörös-Gősy Nikolett már nem ennyire „szigorú". Szerinte nem baj, ha a kicsik megtanulják használni ezeket az eszközöket.

– Az egyensúlyra kell odafigyelni. Persze, a gyerekek egyre többet és többet szeretnének vele játszani, ezt kell megakadályozni. Mi alternatívákat kínálunk számára, figyelünk rá, hogy az idejének a nagy részét ne a mobilozás töltse ki – magyarázza Nikolett, aki arra is figyel, hogy

a gyerekek mindig a megfelelő távolságból nézzék a tévét, játsszanak a telefonnal, vagy a tablettel.

Mint mondja, mindig rájuk kell szólni, de bízik benne, hogy egy idő után ez lesz számukra a természetes.

Kevesen tudják, de a legújabb tanulmányok szerint nem csak azért nem érdemes sokszor a gyerekek kezébe adni a mobilt, a táblagépet, vagy leültetni őket a gép elé, mert – szó szerint és átvitt értelemben is – a „ képükhöz ragad".

– A szem akkor van nyugalmi állapotban, amikor természetes fénynél, távolra tekintünk. Az, hogy egyre többet ülünk a monitor előtt, és bámuljuk az okostelefonunkat, azt eredményezi, hogy a szem elkezd alkalmazkodni – persze évek alatt – és rövidlátás alakul ki, vagyis mínuszos szemüvegre lesz szükségünk. A kutatások azt is bizonyították, hogy a monitorok, táblagépek és okostelefonok által kibocsátott kékfény tartományban van egy olyan hullámhossz, ami árt a szemnek – magyarázza Cserta János András szemész, hozzátéve: azt nehéz lenne megmondani, hogy mennyi időt engedélyezzünk a gyerekeknek naponta, ha ilyen jellegű elfoglaltságról van szó, a lényeg az, hogy minél kevesebbet, ha lehet. Inkább zavarjuk ki őket a szabadba játszani!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!