Hírek

2016.11.15. 14:41

Mama, bajban vagyok, hárommillió kéne - kicsalták a pénzt az idős nőtől

Székesfehérvár – Az unokájára hivatkozva hárommillió forintot csalt ki egy páros egy fehérvári idős asszonytól. Az elkövetőket elkapták, ugyanakkor az elmúlt hetekben ismét megnőtt a csalókról szóló bejelentések száma. Itt vannak a trükkök, amikre érdemes odafigyelnünk.

Házi Péter

Boncsér Ákos rendőr főhadnagy szobájának falán egy méretes Székesfehérvár térképen sorjáznak a különböző színű rajzszögek: mindegyik más-más banda tevékenységét, illetve a különböző trükkös csalások helyszínét jelöli, amelyek az elmúlt hetekben, úgy tűnik, megintcsak elharapóztak a megyeszékhelyen. Szerencsére az időseket olykor több millió forinttal is megkárosító, az ország másik feléről érkezett társaságot, legalábbis részben már elkapták. Ennek ellenére a napokban is volt olyan eset, amikor egy idős néni százezer forintját vitték el a lakásból.

Boncsér Ákos nyomozó szobájának falán a Fehérvár térkép, rajta különböző színű rajzszegekkel a lopások, csalások helyszínei. Az egyik banda több tagját már elfogták

 

– Az elmúlt másfél hónapban egy híján tíz bejelentést kaptunk olyan esetekről, amikor idősekhez jutottak be a csalók vagy tolvajok. Az egyik legnagyobb szélhámos, akit sikerült elkapnunk, az a terhes nő, aki gyógytakarókkal házalt. Az illető az idősek pontos betegségét, műtétjeit, illetve a háziorvosuk nevét is is ismerte, s arra hivatkozott, hogy a háziorvos sorsolásán egy 280 ezer forint értékű gyógytakarót nyertek – mondja a városi rendőrkapitányság bűnügyi osztályának nyomozója. A terhes nő azt mondta, csak a 70, olykor 80 ezer forintos postaköltséget kell kifizetnie a szerencsés nyertesnek. Őt az egyik Sarló utcai ház kamerájának képe, illetve egy rendszám alapján sikerült elkapni. Utóbbit egy idős asszony írta fel, aki nem volt rest lemenni a ház elé, mert már gyanút fogott, hogy itt valami nem stimmel. A rendőrség egyébként várja azoknak a jelentkezését, akikre a nő hasonlóan értéktelen takarókat „sózott rá.”

– Az év első felében az unokás trükk ment nagyon: az egyik fehérvári idős asszonyt hajnali kettőkör az unokája nevében hívták fel, hogy sürgősen pénzre van szüksége egy baleset miatt. A néni még ezen a hajnalon odaadta az otthon kuporgatott három-millió forintját a „segítőknek”, akik persze nem a kisunokának vitték a pénzt – emeli ki az idei év legnagyobb értékű csalását Boncsér Ákos. Ezt egyébként egy tízfős, sajóbábonyi illetőségű banda követte el, egy részüket már elkapta a rendőrség.

A legrégibb trükk, miszerint „pénzt hoztunk, engedjen be”, sajnos még mindig működik: az álvillanyszerelők a visszajáró nyolcezer forintot akarják átadni, csakhogy 20 ezresük van. Amint a lakó

előveszi a visszajáró pénzt a „rejtekhelyről”, már tudják is, hol kell keresni a zsákmányt. Egy női páros például hasonlót játszott el kozmetikai csomagokkal: amíg a lakókat szóval tartották, kenegették a bőrüket, addig egy harmadik társuk a nyitva hagyott bejárati ajtón bejőve már tudta, hol kell keresni a pénzt. Az egyik fehérvári lakásból ezzel a módszerrel másfél milliót loptak el!

Szerencsére a Büntető törvénykönyv szigorodott, s már 1-től 5 évig terjedő börtönnel sújtható, aki nem ellopja a pénzt, hanem a befolyásolható idős embert ráveszi valamilyen ürüggyel, hogy ő maga adja oda azt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!