Hírek

2016.09.16. 10:40

Tépkedik a „viccpárt” plakátjait Fejérben

Fejér megye – Sorozatban tépkedik le a Magyar Kétfarkú Kutya Párt népszavazási plakátjait Fejér megye több településén.

Klecska Ernő

A „gyűlöletkampány” ellen mozgósító, érvénytelen szavazásra buzdító szervezet szinte minden megyei települést „megszór” plakáttal. Aktivisták, vagy ahogy ők nevezik: „passzivistáik”, feljelentést tesznek a plakátszaggatók ellen.

Agárd

A 7-es főút mellett szinte minden plakátot leszaggattak ismeretlenek, a Csákvár környéki településeken pedig még a ragasztó nyomát is eltávolították. Egy helyen – információink szerint Zámolyon – összeütközésbe is kerültek a plakátragasztók pár kormánypárti szimpatizánssal, s később, mikor visszatértek, az összes plakátot leszaggatva találták. Ez esetben rendőrségi feljelentést tesznek és az Országos Választási Bizottsághoz fordulnak – tudta meg lapunk.

Agárd

Népszavazáskor nem a helyei és területi választási irodákhoz, hanem az Országos Választási Bizottsághoz lehet jogsértés esetén jogorvoslati kérelemmel, bejelentéssel fordulni – tájékoztattak a megyei területi választási iroda szakértői. A plakátok letépkedése ugyanis jogszabályt sért.

Agárd


Az Országos Választási Bizottsághoz még nem érkezett Fejér megyéből beadvány, máshonnan azonban igen – mondta el érdeklődésünkre Jackli Tamás főosztályvezető, a Nemzeti Választási Bizottság Titkársága ügyfélszolgálati vezetője.

Agárd


A Magyar Kétfarkú Kutya Párt jogi szakértői szerint plakát a kampányidőszakban – a jogszabályban meghatározott kivételekkel – korlátozás nélkül elhelyezhető. Épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetőleg – állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén – a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet.

Agárd


Egyes középületeken vagy a közterület meghatározott részén plakát, illetve óriásplakát elhelyezését a helyi önkormányzat, a fővárosban a fővárosi önkormányzat műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból rendeletben megtilthatja. Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos.

Velence


A választási kampányt szolgáló önálló hirdető-berendezés elhelyezésére, valamint az óriásplakátok vonatkozásában a közterület-használatról szóló jogszabályokat kell alkalmazni. A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját, és károkozás nélkül eltávolítható legyen. A plakátot az, aki elhelyezte vagy akinek érdekében elhelyezték, a szavazást követő 30 napon belül köteles eltávolítani, vagy ennek elmaradása esetén az eltávolítás költségét viselni. Az ereszcsatorna is falnak minősül, de a járda nem tehát bárhova, de épület falára, kerítésre nem, óriásplakáthelyre nem, más plakátjára nem.

 

Velence


Az októberi népszavazásra a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak sikerült a legtöbb pénzt összegyűjteni egy olyan kampányra, amely a kormány véleményével ellentétben érvénytelen szavazásra buzdít. Vezetőjük azt mondja: el kell venni kormány kedvét attól, hogy acsarkodást szítson az országban. Több, mint 30 millió forint gyűlt össze a Kétfarkú Kutya Párt fölhívására, hogy ellenplakátokat készítsenek az október 2-diki népszavazásra. Több, mint 1000 önkéntes „passzivistájuk” dolgozik országszerte.

 

Gárdony


Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt alapítója elmondta 500 óriásplakátot rajzoltak, ezek nagy része szeptember 16-dikától, azaz mától kerül ki szerte az országban a helyére. 500 citylite posztert és 100 kisplakát is utcára kerül majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!