Hírek

2016.06.11. 16:15

Nyáron lazítanak a szépségek is

SZÉKESFEHÉRVÁR - Fiatalság, bolondság: a nyári emlékek nagy armadája, amelyekre mindig emlékezni fogunk, tizenéves korban „készülnek”. Akkor még nem is tudjuk, hogy soha nem leszünk már annyira szabadok, gondtalanok, mint egykor. Mégis, a szabadság mellett hasznosan is lehet tölteni a vakációt.

Buthy Lilla

A megkérdezett szakértő szerint az önfeledtség mellett nem árt, ha a fiatalok megtalálják az arany középutat a láblógatás és a hasznos tevékenységek – mint nyári munka, jogosítványszerzés, nyelvtanfolyam, olvasás – között. De a fő szabály az, hogy a nyár nagy része legyen a pihenésé és a lazításé: éppen elég húzós a gyerekeknek az iskolában és a szakkörökön végigtanult kilenc hónap. Kégl Viktória gyermekszakpszichológust arról kérdeztük, mennyire terheljék a szülők az iskoláskorú gyerekeiket nyáron, kell-e a szigor, a presszió, szükség van-e a kötelezettségekre nyáron is? Ha kicsi diákokról van szó, azt javasolja a szakértő, ne hagyják nyár végére a kötelező olvasmányokat, veselkedjenek neki fokozatosan, érdemes a könyveket beosztani.

Fotó: Molnár Artúr

– Hagyni kell a gyerekeket pihenni a vakációjuk alatt. Bőven eleget tanulnak a tanév során – fogalmazott a pszichológus, majd hozzáfűzte: – A tinédzserekkel érdemes leülni, és átbeszélni, mik a terveik a nyárra, mik a céljaik: a diákmunka mindig jó ötlet, persze nem reggeltől estig. Pár hét alatt is kereshetnek egy kis zsebpénzt, csak a hasznukra válhat motivációs szintjük, jövőképük és teljesítményük szempontjából is. Ennek kapcsán a Fehérvár Szépe – Fejér Megyei Hírlap királynője verseny korábbi indulói arról meséltek, milyen terveik vannak a nyárra. A végzős Peresztegi Nagy Zsófi és Pokó Rita az érettségi után, de még az egyetemi évek megkezdése előtt átadják magukat a pihenésnek: fesztiválokat és utazást terveznek. A 17 éves Harkányi Cintia sem fog unatkozni, ő nyári gyakorlatára és egy újabb szépségversenyre „gyúr”. Általában hasznosan töltik a nyarat, nem szeretik a semmittevést, és nem azért, mert szüleik erre presszionálják őket. A bulik mellett a tanulást is fontosnak tartják: több nyelven beszélnek, nyelvvizsgáikat pedig az elmúlt nyarak alkalmával teljesítették. Zsófi elmondta, kislány kora óta szinkronkorcsolyázik, a tavalyi nyár például az edzőtáborokról szólt, de lábműtétje miatt fel kellett adnia az élsportot. Most ezt az űrt is próbálja kitölteni.

Peresztegi Nagy Zsófit 2014-ben ismerhettük meg: a gyönyörű, barna hajú lány nem csak szépségével tűnt ki a versenyzők közül. Az okos és ambiciózus fiatal lány a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Gimnázium tanulójaként már akkor kiválóan beszélt angolul, ő volt az iskolai diákönkormányzat elnöke, és tagja volt a városi diákönkormányzatnak is. Arra is emlékezhetünk, hogy a 12. Fehérvár Szépe - Fejér Megyei Hírlap királynője verseny előtti napokban Zsófi vakbélműtéten esett át, így nem lehetett ott a lányok között a színpadon, akikkel végigcsinálta a felejthetetlen programokat és a felkészülés nehezebb heteit is. A döntő napján engedték ki a kórházból, ő mégis ott szurkolt a csapatnak az első sorból. Visszautalva a szinkronkorcsolyára: elmesélte, tavaly tavasszal lehetőséget kapott, hogy a magyar válogatottal edzhessen. Az edzőtábor végén kiderült, hogy lazák a szalagjai, aztán szeptemberben meg is kellett műteni a lábát, amit rehabilitáció és gyógytorna követett.

- Pont a szerenád előtt vették ki a csavarokat a lábamból - tette hozzá. Ott kellett hagynia a válogatottat - a sors fintoraként éppen akkor, amikor Magyarországon volt a világbajnokság. Bár már nem korcsolyázhat, az egyetem elvégzése után szívesen tanulna edzőnek.

- Megcsináltam angolból a felsőfokú nyelvvizsgámat, de középszinten beszélek oroszul és németül is. Most érettségizem, még pár szóbeli hátravan. A matekot például angolul csináltam meg - mondta mosolyogva Zsófi, aki a Pázmányra jelentkezett nemzetközi tanulmányok, szociológia és politológia szakra. De dolgozni is szeretne pár hetet, és végre a családjával is elutazhat egy hosszú hétvégére. Szeretne olyan barátokkal is találkozni, akiket már régen látott.

A telekis udvarhölgy, Pokó Rita jogosítványt tervez a nyárra, szerinte ezt sikerül is majd abszolválnia a pihenés, bulizás, fesztiválszezon és a gólyatábor mellett. A nyár második felében neki kell állnia albérletet vadászni , hiszen ha minden jól megy, Pécsen tanul majd tovább gyógytornásznak, az egészségtudományi karon. Rita a héten szóbelizett emelt szinten biológiából, a másik felvételi tárgya a magyar, ez utóbbi megmérettetés még hátravan.

- A sport nagyon fontos szerepet játszik az életemben, öt esztendeje röplabdázom versenyszerűen, ezenkívül táncolok és kondiba járok - mondta az udvarhölgy, aki emellett évek óta az Alba Cheers tagja.

Harkányi Cintiának, a 2015-ös versenyünk másik udvarhölgyének nyári gyakorlatot kell teljesítenie, de a kötelesség mellett marad egy kis ideje a pihenésre is. A Fehérvár Szépe - Fejér Megyei Hírlap királynője 2015 versenyen nyert hosszú hétvégés utazását most fogja beváltani, egy barátjával Keszthelyre utazik. Az egyébként rendőrnek készülő 17 éves lány akkor a mezőny legfiatalabbjaként szerepelt, mégis ő volt a legtapasztaltabb, már ami a szépségversenyeket illeti. Nyolcévesen elvégezte Sütő Enikő modelliskoláját. Két évvel később ő lett a Little Miss Hungary döntő Little kategóriájának első helyezettje, majd a Dunántúli Plázák Szépe tini kategóriájában is őt találták a legszebbnek. Nyárra is betervezett egy versenyt, ha megnyeri, ő lehet majd Miss Középiskola 2016.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!