Hírek

2016.05.18. 10:06

Új funkcióval, de találtak volna megoldást az irányítótorony megmentésére

Székesfehérvár - A legutóbbi fehérvári közgyűlésen szóba került a Rimanóczy Gyula által tervezett különleges irányítótorony, pontosabban annak kérdése, állít-e valamilyen emléket az épületnek az önkormányzat.

Házi Péter

Amint a város polgármestere elmondta, civilek is megkeresték már a városvezetést az ügyben, akik azt a választ kapták,  az önkormányzat szívesen közreműködik a kezdeményezés megvalósításában, az  emléktábla elkészíttetésében. Az elmúlt hónapok toronnyal kapcsolatos történései egyfajta joghézagra is rávilágítanak. Arra, hogy   egy ekkora beruházás tervezési szakaszában nem kell bevonni a tervezésbe az érintett önkormányzatot.

Amint a közgyűlésen és azt követően is megfogalmazta Cser-Palkovics András polgármester: A toronnyal, annak lebontásával kapcsolatos eset egyik nagy tanulsága, hogy nem szerencsés, ha nagyberuházások úgy valósulhatnak meg egy adott településen, hogy a tervezés fázisában az érintett önkormányzatnak még csak véleményezési joga sincs. (A székesfehérvári vasútállomás esetében ugyanis nem a város,  hanem a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a beruházó.)

– Ez ügyben mindenképpen javaslatot fogok tenni a gyakorlat megváltoztatására. Ha ez már most így lett volna, akkor biztos vagyok abban, hogy találtunk volna olyan megoldást, amellyel a vasútfejlesztés is megvalósulhatott volna és a torony is, valamilyen új funkciót betöltve, de megmaradhatott volna – tette hozzá Székesfehérvár polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!