Hírek

2016.03.01. 13:38

Édes kis "semmiségek" - két csákvári cukrász a gasztroverseny élén

Csákvár – Nem csak az édesszájúak számára nagy megpróbáltatás a cukrászok munkájába betekinteni. Végvári Csaba és Fűrész Tibor süteményei láttán pedig még a „legtartózkodóbbak” is elcsábulnak. Nem véletlen, hogy a rangos gasztronómiai versenyen is díjazták alkotásaikat.

S. Töttő Rita

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség rangos és látványos versenyén mérték össze tudásukat az elhivatott szakemberek nem rég. A tizennegyedik alkalommal megrendezett Farsang Kupán két csákvári cukrász is díjakkal tért haza a megmérettetésről. Végvári Csaba cukrászmester ezüstérmet kapott cukrász kategóriában, Fűrész Tibor cukrászt pedig cukrászati artisztika kategóriában „A tavasz sodrása” című vitorlás hajó díszmunkájáért bronzéremmel jutalmazta a szigorú zsűri. A két nagy csákvári reménység beengedett minket a cukorbirodalomba.

Fotó: Molnár Artúr

– Amióta az eszemet tudom, cukrásznak készültem - meséli Csaba, miközben porcukros forró vizet keverget a tűzön, habot ver az asztalnál és díszíti a sült sajttorta tetejét. Egyszerre több mindent is képesek csinálni, Tiborral nagy egyetértésben, akivel együtt dolgoznak.

Tibor, aki a  csókakői  nagymamájával sütött sokat kiskorában, s eredetileg grafikus pályára készült, most szintén itt éli ki a kreativitását. Így mesél további terveiről: – Szeretnék minél tovább versenyezni, s a közeljövőben szeretnék kicsit többet tanulni a karamellről,   eddig ugyanis inkább a csokoládéval dolgoztam.

Tibor egy csodásan díszített hajót készített, Csaba pedig számos apró finomságot. Ő erről mesél: – Készült  áfonyás-fehércsokoládés francia mousse csokoládé burokban, apró tejszínes fánk fehércsokiba mártva, mandulába forgatva, karamell fészekben, valamint kínáltam a zsűrinek egy  újdonságnak számító édes omlós keksztészta fehércsoki habbal, friss málnával, volt egy macskanyelv tészta tölcsérbe hajtva, kávés vajkrémmel töltve, csokiszálakkal díszítve – hogy csak néhányat említsünk a sok finomság közül.

Közben a sajttorta is elkészült. Könnyű cukorhab került az oldalára, friss gyümölcshalmok a tetejére. Apró szakácsfáklyával barnítottuk meg a szikrázóan fehér cukorhabot. Legalább ennyivel hozzájárultam én is...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!