Hírek

2015.11.06. 14:24

Bőséges kínálat, hasznos információk a pályaválasztási kiállításon

Székesfehérvár – Cukrász, rendőr, fodrász - e szakmákat is testközelbe hozza az Állj pályára! című kétnapos kiállítás.

Bokros Judit

Aki a pénteken nyílt pályaválasztási kiállításra igyekezett, annak érdemes volt követnie a Seregélyesi úton, a Türr István Képző és Kutató Központ felé haladó osztályok, diákok csoportjait.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Állj pályára! című, kétnapos kiállítása iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a fiatalokból, felnőttekből álló tömeg csak úgy hömpölygött a képző központ folyosóin, a bemutatkozó iskolák, munkahelyek standjai között. Az információs pultoknál az érdeklődők hasznos brosúrákhoz juthattak hozzá, és általában is úgy tűnt: a szervezők a lehető legtöbb információval igyekeznek ellátni mindenkit.

A Bugát Pál Középiskola standjánál Czikkely Márton mérnök tanár a környezetvédelem-vízgazdálkodás szakról beszél diákoknak. Fotó: Molnár Artúr

Gugolya Csilla a Zentai Úti Általános Iskolából érkezett egy 8-as osztállyal, két üzemlátogatás között. Mint elmondta: pedagógusként nagyon fontosnak tartja, hogy a diákoknak megfelelő ismeretük legyen a szakmákról, mert ez sokszor hiányosság. A kiállítóknak köszönhetően itt kézzel foghatóvá válik egy-egy szakma, és a gimnáziumok, középiskolák informatívan mutatkoznak be,

Hasonló véleményen volt Gyenis Csilla, aki az abai gimnázium iskolatitkára. Ezúttal lányát, a nyolcadikos Juhász Klaudiát és barátnőjét, Molnár Erikát kísérte el. Először jártak pályaválasztási kiállításon, s igen bőségesnek találták a kínálatot. A két lány még nem döntötte el, milyen irányban akar továbbtanulni, de érdekelte őket az egészségügyi szak, a kozmetikus, a cukrász mesterség is.

Buday Attilától, a kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetőjétől megtudtuk: az éves kiállításon idén a megye 40 középfokú oktatási intézménye, 19 munkáltató és egyéb kiállító (például rendőrség, honvédség) mutatkozik be. Főleg szakmákkal lehet ismerkedni, próbálták összehozni az oktatást a gyakorlattal. Minden megyei intézmény lehetőséget kapott a részvételre, s akiket a szervezők megkerestek, azok éltek is ezzel az ingyenes lehetőséggel. Az elmúlt években a két napon összesen közel 5000 látogatójuk volt.

A rendezvényt a kulturális programok mellett pénteken szakmai tanácskozás is színesítette. Szombaton délig látogatható a kiállítás, amit november 10-én Dunaújvárosban is megrendeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!