Hírek

2015.09.28. 13:04

Fél év haladék a régi kazánoknak, de jön a szigorítás a hagyományos kályháknál is!

Budapest-Fehérvár – Jövő nyárig haladékot kapott a lakosság: korábban úgy volt, hogy szeptember 26-tól már nem lehet hagyományos kazánt üzembe helyezni.

Házi Péter

2016 július elsejére tolta ki a napokban megjelent hazai rendeletmódosítás a kazánok hatásfokával kapcsolatos szigorítást a lakossági felhasználók esetében. Egy európai uniós rendelet szerint  idén szeptember 26-tól  csak olyan kazán hozható forgalomba, amelynek hatásfoka eléri a 86 százalékot. Mivel ezt csak a kondenzációs kazánok tudják, gyakorlatilag csak ilyen típusú készüléket vehettünk volna  a korábbi elképzelés szerint januárt követően.

Csak a kondenzációs kazánok tudják teljesíteni a 86 százalékos hatásfokot

Az energiával kapcsolatos termékek forgalomba hozataláról szóló rendelet módosítása alapján azonban ez a határidő 2016 júliusára tolódott ki a lakossági felhasználók esetében (cégeknél maradt az eredeti határidő). Azaz mostantól számítva kilenc hónapunk van arra, hogy a már kereskedelemben lévő nagyjából húszezer „hagyományos" kazán valamelyikét beszereltessük. Így azok, akik kazáncserén gondolkodtak a készülék rossz állapota miatt,  a most kezdődő fűtésszezon után is ráérnek az új, de hagyományos rendszerű kazán megvásárlására, feltéve, hogy még találnak ilyet a boltok polcain.

A vízmelegítő bojlerekre 2017. szeptember 26-tól, a szilárd tüzelésű berendezésekre, például a kályhákra, fáskazánokra pedig 2018. szeptember 26-tól vonatkoznak majd a szigorúbb előírások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!